Δύο ημέρες μετά την εμφάνισή του το νησί- που δημιουργήθηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα μόλις χίλια χιλιόμετρα νοτίως του Τόκιο -εξακολουθεί να μεγαλώνει και μάλιστα η διαδικασία είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές.
Όπως έγινε γνωστό, το νησί- που μέχρι τώρα δεν έχει ονομασία- ενώ την Τετάρτη ήταν κυκλικό με διάμετρο 200 μέτρα, τώρα έχει επιμηκυνθεί ( μήκος 400 μέτρα και πλάτος 200) και έχει σχήμα πατάτας. Ηφαιστειογενή υλικά εκτοξεύονταν και σήμερα σε ύψος 900 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έναντι 600 μέτρων χθες, ένδειξη ότι παραμένει έντονη η δραστηριότητα που προκάλεσε τη γέννηση του νησιού.
Σκάφη της ιαπωνικής Ακτοφυλακής αναχώρησαν για μια αναγνωριστική αποστολή ώστε να ελέγξουν την κατάσταση της νησίδας η οποία αναδύθηκε σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη Νισινοσίμα, ένα ακατοίκητο νησί του μικρού αρχιπελάγους Ογκασαουάρα. Ειδικοί του Ιαπωνικού Κέντρου Ωκεανογραφικών Ερευνών εικάζουν ότι το νησί θα μεγαλώσει κι άλλο καθώς ο κρατήρας του ηφαστείου επεκτείνεται και το μάγμα ανεβαίνει.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια που μια νησίδα αναδύεται στη ζώνη αυτή. Μπορεί ωστόσο να εξαφανιστεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας εξαιτίας των κυμάτων. Πριν από δύο μήνες, ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών στο Πακιστάν είχε επίσης προκαλέσει τη γέννηση ενός “νησιού”, το οποίο αναδύθηκε ξαφνικά στην επιφάνεια της Αραβικής Θάλασσας, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.
Στην Ιαπωνία, χώρα σεισμών και ηφαιστείων, έχουν συμβεί από το τέλος του πολέμου του Ειρηνικού τέσσερις ως πέντε ξαφνικές εμφανίσεις νησιών. Ένα εμφανίσθηκε το 1986 και εξαφανίσθηκε μέσα σε διάστημα δύο μηνών και ένα το Σεπτέμβριο του 1973, επίσης κοντά στη Νισινοσίμα. Μειώθηκε σε μεγάλο μέρος του εξαιτίας των κυμάτων, αλλά εξακολουθεί σήμερα να παραμένει ορατό ένα κομμάτι.
Βίντεο με τη δημιουργία του νησιού:
πηγη