Λα Ροσέλ - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Λα Ροσέλ


 

Η Λα Ροσέλ (γαλλ. La Rochelle) είναι πόλη και Νομός της Γαλλίας στο διαμέρισμα Σαράντ - Μαριτίμ (Charente-Maritime) της επαρχίας (région) Πουατού - Σαρέντ (Poitou-Charentes). Οι 75.822 κάτοικοί της αποκαλούνται Ροσελέ(ζ) Rochalais Η πόλη βρίσκεται στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού και καθώς προστατεύεται από ένα "φράγμα" που δημιουργούν τα νησιά Ιλ ντε Ρε, Ολερόν και Αι (Aix) αποτελεί σημαντικό λιμένα διατηρώντας επί μεγάλο διάστημα το προσωνύμιο "ωκεάνειο λιμάνι" διαθέτοντας σήμερα τρεις λιμενικούς τομείς: Αλιευτικό, εμπορικό και αναψυχής. 
Στην πόλη γεννήθηκε και ο διάσημος ζωγράφος του 19ου αιώνα Ουίλιαμ - Αντόλφ Μπουγκερώ.

Αρχείο:060905 Overlooking Old Town and Harbour.JPG

Οι μεσαιωνικοί πύργοι που δεσπόζουν στην είσοδο του (παλαιού) λιμανιού.
Ο "φάρος της άκρης του Κόσμου" (Phare du Bout du Monde), που βρίσκεται στο ακρωτήριο Μινίμ (pointe des Minimes) και αποτέλεσε την έμπνευση για τη συγγραφή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν.
Το ενυδρείο, το οποίο κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά, διαθέτοντας περίπου 10.000 είδη θαλάσσιας ζωής.
Το Ναυτικό Μουσείο (musée maritime), στο οποίο στεγάζεται το σκάφος "Calypso" του Ζακ-Ιβ Κουστώ, το οποίο είχε βυθιστεί ύστερα από μια σύγκρουση στο λιμάνι της Σιγκαπούρης το 1996, ανελκύσθηκε και μεταφέρθηκε εκεί.
Αρχείο:Phare du bout du monde (1).JPG
Ο "Φάρος της άκρης του Κόσμου"



\u039b\u03b1 \u03a1\u03bf\u03c3\u03ad\u03bb 
Η πόλη, παρά το γεγονός ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη Γαλλική ιστορία, φαίνεται ότι δεν έχει πολύ βαθιές ιστορικές ρίζες και δεν υπάρχει κανένα γραπτό ή άλλο μνημείο στο οποίο να εμφαίνεται η ίδρυσή της. Το όνομά της εμφανίζεται σε ιστορικά χρονικά του 961: Σε ειδική παραχώρηση του Γουλιέλμου Γ' της Ακουιτανίας αναφέρεται το όνομα του λιμένα και του αποδίδεται το προνόμιο αγκυροβόλησης σκαφών υπέρ του Αββαείου του Σεν Μισέλ Εν τούτοις στην περιοχή προϋπήρχε ένα μικρό χωριό με την επωνυμία "Cougnes", απροσδιόριστης μέχρι στιγμής προελεύσεως, γύρω από το οποίο είχαν αναπτυχθεί αλυκές. Σήμερα την ίδια επωνυμία φέρει η παλαιά συνοικία της Λα Ροσέλ
Οι μεσαιωνικοί πύργοι του παλιού λιμανιού

Αρχείο:Baselapallice08.jpg
 Η βάση των U-boote στη Λα Παλίς
 Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ναζί, θέλοντας να εξασφαλίσουν βάσεις για την εξόρμηση των υποβρυχίων τους για τη μάχη του Ατλαντικού, επιλέγουν τη Λα Ροσέλ (στην πραγματικότητα τη γειτονική Λα Παλίς) ως μία από τις βάσεις τους. Η κατασκευή των οχυρωμένων βάσεων υποβρυχίων ξεκίνησε εκεί τον Απρίλιο του 1941 με τις εργασίες να διεξάγονται και την ημέρα και τη νύκτα, υπό το φως ισχυρών προβολέων, αν και συχνά οι νυκτερινές εργασίες διακόπτονταν λόγω συσκότισης για την αποφυγή αεροπορικών επιδρομών.

Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας