Φωτογραφικό οδοιπορικό στα αμπέλια της Σαντορίνης - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Φωτογραφικό οδοιπορικό στα αμπέλια της Σαντορίνης

 

Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στη Σαντορίνη, εστιασμένο όχι στα διάσημα αξιοθέατα του νησιού, αλλά στα εξαιρετικά αμπέλια του, επιχειρεί ο φωτογράφος Δημήτρης Ταλιάνης σε έκθεση που παρουσιάζει στη Σαντορίνη.



Πρόκειται για την τρίτη φορά που ο γνωστός φωτογράφος καταπιάνεται με τα αμπέλια. Είχαν προηγηθεί οι εκθέσεις "Αμπελώνες" το 2005 και "Αμπελόεσσα γη" το 2012.

"Κοιτάζοντας πίσω σε όλα σχεδόν τα λευκώματά μου, από το πρώτο ακόμα 'Προσανατολισμοί στο Αιγαίο', θα βρούμε αμπελώνες. Είναι ένα στοιχείο συνυφασμένο με την Ελλάδα, όπως και η ελιά, που όμως δίνει περισσότερα θέματα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου", εξηγεί ο φωτογράφος και δημιουργός μερικών από τα πιο γνωστά φωτογραφικά λευκώματα.


Στην έκθεση με τίτλο "Αμπελόεσσα Σαντορίνη", ο Δημήτρης Ταλιάνης συνδυάζει το θέμα των αμπελιών με ένα άλλο αγαπημένο του θέμα, τη Σαντορίνη, έναν τόπο που όπως λέει "σε καλεί και όταν δεν είσαι εκεί, σου λείπει".

"Σε αυτό τον τόπο γίνεσαι ζωγράφος και φωτογράφος και συνεχώς θαυμάζεις τον άνθρωπο που σε πείσμα της συμφοράς και των δυσκολιών δεν εγκατέλειψε το νησί και καλλιέργησε αυτή τη δύσκολη γη", προσθέτει.

 



Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 18 μεγάλων διαστάσεων φωτογραφίες, που καταγράφουν τις διαφορετικές φάσεις της καλλιέργειας των αμπελιών στη Σαντορίνη, από την πρώιμη κληματσίδα μέχρι το θεαματικό στάδιο του τρύγου, κατά το οποίο ο κόσμος περιμένει πώς και πώς τη συγκομιδή των λίγων ημερών.

Οι πρώτες από αυτές τις φωτογραφίες χρονολογούνται ήδη από το 1986, οπότε ο Δημήτρης Ταλιάνης φωτογράφισε τον τρύγο στο νησί. Μέχρι σήμερα παρακολουθεί το όργωμα, το κλάδεμα, το ξεβλάστωμα, το ξεφύλλισμα και τελικά τον τρύγο.

"Το αντικείμενο της έκθεσης δεν είναι ωστόσο γνωστικό, δεν πρόκειται για ντοκιμαντέρ, αλλά παρουσιάζονται εικόνες που ο θεατής δεν μπορεί να δει με γυμνό μάτι, όπως ένα φύλλο από το αμπέλι, με τις πτυχώσεις, τα νεύρα, όλα τα κυτταρικά του στοιχεία", επισημαίνει ο κ. Ταλιάνης.

"Παρών" στις φωτογραφίες είναι πάντα ο άνθρωπος, είτε βρίσκεται μέσα στο κάδρο είτε όχι. "Είναι ο πρωταγωνιστής στο αμπέλι, καθώς αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς αγάπη και καρδιά", λέει ο φωτογράφος.





Εξάλλου, σε κείμενο του συγγραφέα Πάνου Θεοδωρίδη, που συνοδεύει την έκθεση, ο λογοτέχνης αναφέρει: "Το αμπέλι είναι τελικά μια συμφωνία με την ανθρώπινη καρδιά. Δεν υπάρχει φυτό που να χρειάζεται τόσο πολύ, περισσότερο και από τη φροντίδα, το μεράκι και τη σοφή διαδοχή των εργασιών, τη συνεχή παρουσία του αμπελουργού".

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Κυριακή 7 Ιουλίου, στις 20.30, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά. Θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιουλίου και οργανώνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "2013 έτος γαστρονομίας, στη Σαντορίνη" που διοργανώνει ο δήμος Θήρας.



Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή φωτογραφιών: Δημήτρης Ταλιάνης από τη σειρά "Αμπελόεσσα Σαντορίνη" 



ικός τάφος με... 63 μουμιοποιημένες γυναίκες 1300 ετών!!! Αρχαιολόγοι στο Περού ανακάλυψαν ένα τεράστιο βασιλικό τάφο γεμάτομουμιοποιημένες γυναίκες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο τάφος παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την αινιγματική αυτοκρατορία των Γουάρι, η οποία κυριαρχούσε στις Άνδεις πολύ πριν την ύπαρξη των Ίνκας. «Για πρώτη φορά στην ιστορία της αρχαιολογίας του Περού, ανακαλύψαμε ένα βασιλικό τάφο, ο οποίος ανήκει στην αυτοκρατορία και τον πολιτισμό των Γουάρι», δήλωσε ο επικεφαλής αρχαιολόγος, Μίλος Γκίερς. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει στην κατανόηση του πολιτισμού και της ζωής στις Άνδεις, αιώνες πριν την άνοδο της αυτοκρατορίας των Ίνκας, η οποία έχει καταγραφεί λεπτομερώς από τους Ισπανούς κατακτητές. Στο μαυσωλείο, το οποίο ανακαλύφθηκε πριν από λίγους μήνες σε μια πυραμίδα στο Ελ Καστίγιο ντε Χουάρμι, 300 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμα, βρέθηκαν χρυσά νομίσματα, κεραμικά αντικείμενα και ταλείψανα 63 γυναικών, τα οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι τουλάχιστον 1.300 ετών. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα περισσότερα από τα λείψανα που βρέθηκαν στον τάφο ήταν μουμιοποιημένες γυναίκες, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί σε όρθια θέση, κάτι που συνιστά ότι οι γυναίκες της αυτοκρατορίας Γουάρι κατείχαν μεγαλύτερη εξουσία από ότι θεωρείτο έως σήμερα. «Οι γυναίκες είχαν θαφτεί φορώντας εκλεπτυσμένα σκουλαρίκια από πολύτιμα μέταλλα, κάτι που έως τώρα πιστεύαμε ότι χρησιμοποιούνταν μόνο από άνδρες», δήλωσε μέλος της αρχαιολογικής ομάδας. Οι ιστορικοί εικάζουν ότι οι Γούαρι, οι οποίοι κυριάρχησαν μεταξύ 600 π.Χ. και 1.100 μ.Χ., ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που κατάφεραν να ενώσουν ποικίλες φυλές σε ένα εξελιγμένο δίκτυο, το οποίο επεκτεινόταν σε όλη την έκταση των περουβιανών Άνδεων. Ο βιοαρχαιολόγος, Γιέσλαβ Γιεκόβσκι δήλωσε ότι έξι από τους σκελετούς δεν ήταν τυλιγμένοι σε υφάσματα κάτι που υποδεικνύει ότι αποτέλεσαν θυσίες για την «μουμιοποιημένη ελίτ». «Υπήρχαν άνθρωποι που τοποθετούνταν στους τάφους πριν αυτοί σφραγιστούν», είπε. «Οι έξι σκελετοί βρέθηκαν μπρούμυτα με τα άκρα τους να είναι εκτεταμένα σε διαφορετικές κατευθύνσεις». Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, οι αρχαιολόγοι είπαν στο Νάσιοναλ Τζεογκράφικ ότι δεν κοινοποίησαν νωρίτερα την ανακάλυψη του τάφου από φόβο για εμφάνιση τυμβωρύχων.

Αρχική δημοσίευση από: http://a-kalyptos.blogspot.gr/2013/06/63-1300.html
© 2012 - All Rights Reserved - akalyptos.blog@gmail.com

Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας