ΥΛΙΚΑ
1 φλυτζ. βούτυρο
1 φλυτζ. αλεύρι
4 φλυτζ. γάλα κρύο
2 αυγά
αλάτι ,πιπέρι ,μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε τις πατάτες και τις μελιτζάνες ,τις κόβετε σε φέτες και τις τηγανίζετε σε μπόλικο λάδι.(για πιο ελαφρύ μπορείτε αφου τις τοποθετήσετε σε ένα ταψί και τις λαδώσετε ελαφρά ,να τις ψήσετε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα)
Βάζετε το λάδι να κάψει ,σωτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο ,ρίχνετε το κιμά και τον σωτάρετε καλά για 10 λεπτά.Προσθέτετε την ντομάτα ,το αλάτι ,το πιπέρι μια πρέζα ζάχαρη ,χαμηλώνετε τη φωτιά και τον βράζετε για 30 λεπτά. Σε ένα βουτυρωμένο ταψί στρώνετε τις μισές πατάτες ,τις σκεπάζετε με το μισό κιμά και τις πασπαλίζετε με λίγο τυρί τριμμένο. Στρώνετε τις υπόλοιπες πατάτες με τις μελιτζάνες και σκεπάζετε με τον υπόλοιπο κιμά.
Για την μπεσαμέλ : Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα ,το αλεύρι ,το βούτυρο το αλάτι, το πιπέρι και το μασχοκάρυδο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσει.( Ειναι μια ευκολη εκδοχή της μπεσαμέλ αλλά εξ ίσου νόστιμη.Γλυτώνεις απο το σβόλιασμα.) Αποσύρετε απο τη φωτιά και αφού κρυώσει ,ρίχνετε τα αυγά κτυπημένα και ανακατεύετε καλά.
Απλώνετε τη μπεσαμέλ πάνω στο μουσακά ,πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνετε για 40 περίπου λεπτά ,μέχρι να ροδίσει καλά.
Ευχαριστούμε τη φιλη μας Καίτη από την Πτολεμαίδα για την ωραία αυτη συνταγή.
Στείλτε και τις δικές σας συνταγές στο e mail omorfatax@gmail.com
www.omorfataxidia.com
- 1 κιλό μελιτζάνες
- 1/2 κιλό πατάτες
- 1/2 κιλό κιμά
- 1 κουτί ντοματάκια αποφλειωμένα
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 φύλλο δάφνη
- 1 σκελ. σκόρδο
- 11/2 φλυτζ. τσαγιού γραβιέρα τριμμένη
- λάδι για τηγάνισμα

1 φλυτζ. βούτυρο
1 φλυτζ. αλεύρι
4 φλυτζ. γάλα κρύο
2 αυγά
αλάτι ,πιπέρι ,μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε τις πατάτες και τις μελιτζάνες ,τις κόβετε σε φέτες και τις τηγανίζετε σε μπόλικο λάδι.(για πιο ελαφρύ μπορείτε αφου τις τοποθετήσετε σε ένα ταψί και τις λαδώσετε ελαφρά ,να τις ψήσετε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα)
Βάζετε το λάδι να κάψει ,σωτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο ,ρίχνετε το κιμά και τον σωτάρετε καλά για 10 λεπτά.Προσθέτετε την ντομάτα ,το αλάτι ,το πιπέρι μια πρέζα ζάχαρη ,χαμηλώνετε τη φωτιά και τον βράζετε για 30 λεπτά. Σε ένα βουτυρωμένο ταψί στρώνετε τις μισές πατάτες ,τις σκεπάζετε με το μισό κιμά και τις πασπαλίζετε με λίγο τυρί τριμμένο. Στρώνετε τις υπόλοιπες πατάτες με τις μελιτζάνες και σκεπάζετε με τον υπόλοιπο κιμά.
Για την μπεσαμέλ : Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα ,το αλεύρι ,το βούτυρο το αλάτι, το πιπέρι και το μασχοκάρυδο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσει.( Ειναι μια ευκολη εκδοχή της μπεσαμέλ αλλά εξ ίσου νόστιμη.Γλυτώνεις απο το σβόλιασμα.) Αποσύρετε απο τη φωτιά και αφού κρυώσει ,ρίχνετε τα αυγά κτυπημένα και ανακατεύετε καλά.
Απλώνετε τη μπεσαμέλ πάνω στο μουσακά ,πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνετε για 40 περίπου λεπτά ,μέχρι να ροδίσει καλά.
Ευχαριστούμε τη φιλη μας Καίτη από την Πτολεμαίδα για την ωραία αυτη συνταγή.
Στείλτε και τις δικές σας συνταγές στο e mail omorfatax@gmail.com
www.omorfataxidia.com