Η Κοιλάδα των Πεταλούδων εξακολουθεί να αποτελεί ένα μοναδικό στολίδι - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Η Κοιλάδα των Πεταλούδων εξακολουθεί να αποτελεί ένα μοναδικό στολίδι

Η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες είναι ένα μοναδικό φυσικό πάρκο, στο οποίο εμφανίζονται κάθε χρόνο χιλιάδες πολύχρωμες πεταλούδες από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μερικές από αυτές είναι ιδιαίτερα σπάνια είδη και απαντώνται σε ελάχιστα μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέσα στην κοιλάδα υπάρχουν λιμνούλες, σκιερά μονοπάτια που διασχίζουν το δάσος, ξύλινα γεφυράκια σε διάφορα σημεία του μικρού ποταμού Πελεκάνου και ένα εστιατόριο με θέα έναν καταρράκτη και μια αφρίζουσα πηγή. Υπάρχουν επίσης πέτρινα σκαλάκια τα οποία οδηγούν στο Μοναστήρι της Παναγίας Καλόπετρας που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την καταπράσινη κοιλάδα.

Η Κοιλάδα των Πεταλούδων αποτελεί μόνον μέρος των εξαιρετικού φυσικού κάλλους τόπων του και αυτό έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός πως η περιοχή χαρακτηρίζεται ως ενδιάμεση ζώνη απόσβεσης των πιέσεων του βόρειου υπερκορεσμένου αστικού τριγώνου του νησιού. Αυτό απεικονίζεται στη δημιουργία ζωνών αισθητικής και λειτουργικής υποβάθμισης, όπως κατά μήκος του παραλιακού άξονα της περιοχής, με κύριες πηγές όχλησης το εργοστάσιο της ΔΕΗ, το αεροδρόμιο «Διαγόρας», τους επαρχιακούς οδικούς άξονες Ρόδου – Αεροδρομίου και αεροδρομίου – Ανατολικών ακτών και της σχεδιαζόμενης Νέας Εισόδου της πόλης της Ρόδου.



Καταπληκτικός βιότοπος που φιλοξενεί κατά τους θερινούς μήνες χιλιάδες πεταλούδες του είδους Panaxia Quadripunctaria όπως επιστημονικά ονομάζεται. Η Κοιλάδα των Πεταλούδων βρίσκεται 5 χλμ νοτιοανατολικά του χωριού Θεολόγος. Η Κοιλάδα ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, καλύπτει έκταση 600 στρεμμάτων, η οποία και περιήλθε στην ιδιοκτησία του δήμου μετά από απόφαση της ΕΤΑ ΑΕ να την παραχωρήσει. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε η διοίκηση της ΕΤΑ, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν βεβαίως και το γεγονός ότι έχουν υλοποιηθεί όλες εκείνες οι απαραίτητες υποδομές και τα έργα για την προστασία της Κοιλάδας, καθώς και πλήθος άλλων ενεργειών και δράσεων για τη διαφύλαξη του οικοσυστήματος, αυτού του σπάνιου βιότοπου για ολόκληρο το νησί της Ρόδου. Η Κοιλάδα των Πεταλούδων γεμίζει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με νυχτοπεταλούδες που φθάνουν εδώ κατά χιλιάδες, κατακλύζοντας τους κορμούς των δέντρων πάνω στους οποίους ξεκουράζονται και κοιμούνται. Καθώς πετάνε κατά σμήνη δημιουργούν ανεπανάληπτο σκηνικό καφεκόκκινων εκρήξεων.

Οι πρώτες πεταλούδες εμφανίζονται στην Κοιλάδα στα μέσα Ιουνίου και παραμένουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Χιλιάδες είναι και οι επισκέπτες της Κοιλάδας! Σεβαστείτε την ηρεμία των Πεταλούδων και περπατήστε κατά μήκος της Κοιλάδας για να αποκτήσετε μια αξέχαστη εμπειρία απολαμβάνοντας τη σπάνια ομορφιά του τοπίου, ακολουθώντας κατάλληλα διαμορφωμένα μονοπάτια μέσα στην οργιώδη βλάστηση και τα γάργαρα νερά, που οδηγούν σε φυσικά η τεχνητά φράγματα συγκέντρωσης του νερού, σε μικρούς καταρράκτες αλλά και σε χώρους αναψυχής. Στο τέλος της διαδρομής μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και να ξεναγηθείτε στα εκθέματα του.





Η Κοιλάδα των Πεταλούδων εξακολουθεί να αποτελεί ένα μοναδικό στολίδι όχι μόνο για τη Ρόδο αλλά για όλη την Μεσόγειο. Καθημερινά την επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που μένουν έκθαμβοι αντικρίζοντας το μοναδικό αυτό περιβάλλον


Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας