Η Βέροια είναι γνωστή για τις πολυάριθμες βυζαντινές και .... - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Η Βέροια είναι γνωστή για τις πολυάριθμες βυζαντινές και ....

Η Βέροια είναι πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας και πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας. Είναι κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου. Βάσει της απογραφής του 2011 η πόλη είχε πληθυσμό 44.877 νομίμων κατοίκων, ενώ ο νέος Καλλικρατικός Δήμος έχει μόνιμο πληθυσμό 66.630. Είναι γνωστή για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στις παλαιές γειτονιές της και τις πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της. Παραδοσιακό γλυκό της έδεσμα το ρεβανί. Η απόστασή της από την Αθήνα είναι 511 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 73 χλμ
Αρχείο:The Rabbi's house in the former Jewish quarter of Veria.jpg Δείγμα αρχιτεκτονικής στη συνοικία της Μπαρμπούτας

  • Χαρακτηριστικά δείγματα της βεροιώτικης αρχιτεκτονικής συναντώνται στους παραδοσιακούς οικισμούς Μπαρμπούτα και Κυριώτισσα.
  • Εντυπωσιακής άποψης και αρχιτεκτονικής είναι επίσης το Δημαρχείο της Βέροιας, χτισμένο περίπου το 1905. Το κτίριο λειτουργεί για πολλά χρόνια σαν γυμνάσιο αρρένων μέχρι το 1996, χρονιά που στέγασε το δημαρχείο της πόλης.
  • Παρόμοιας αισθητικής είναι και το εντυπωσιακό παλαιό δικαστικό μέγαρο στην πλατεία Ωρολογίου. Άριστη αρχιτεκτονική και όψη Εβραϊκού Παλατιού. Για χρόνια αποτελεί το δικαστήριο της πόλης, μέχρι το 2013 οπότε και μεταφέρεται στις νέες εγκαταστάσεις στην είσοδο της πόλης. Υπάρχουν μελέτες πιθανής στέγασης μουσείου στους χώρους του κτιρίου.
 
  
 Την ονομασία Βέροια πήραν από τη μακεδονική μητρόπολη πολλές πόλεις του κόσμου, όπως η Βέροια ή Βερόη της Θράκης (πλέον Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας), το μετονομασθέν Χαλέπι της Συρίας, τα Βέρρια ή Βέρροια της Λακωνίας, η Berea του Οχάιο των Η.Π.Α. (και άλλοι οικισμοί της Αμερικής), μια συνοικία του Γιοχάνεσμπουργκ της Αφρικής,
 Η Βέροια είναι γνωστή για τις πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες που διαθέτει (περίπου 48 σωζόμενες σήμερα και 72 αρχικά, με αποτέλεσμα να επονομάζεται και μικρή Ιερουσαλήμ καθώς και μοναδικές συλλογές βυζαντινών εικόνων. Ιδιαίτερα φημισμένος είναι ο ναός της Αναστάσεως του Σωτήρος ή αλλιώς "η Εκκλησία του Χριστού". Άλλοι σημαντικοί ναοί είναι ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (13ος αιώνας), ο ναός των αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης (16ος αιώνας) και ο ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου (11ος αιώνας), μεταξύ των λοιπών βυζαντινών κτισμάτων.

  ΠΑΡΚΟ  ΕΛΙΑΣ
 
 Η φυσική οµορφιά, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι βυζαντινές εκκλησιές µάς συνοδεύουν ώς την είσοδο της Βέροιας, µιας πόλης γεµάτης ευωδιές και µε µια αρχιτεκτονική που εντυπωσιάζει, ειδικά στις παραδοσιακές γειτονιές Μπαρµπούτα και Κυριώτισσα. Η Βέροια είναι µια πόλη γεµάτη ζωντάνια µε µαγαζιά µε τέλειες βιτρίνες, πάρκα, πεζόδροµους, συνεδριακά κέντρα, θέατρα και µπαρ. Από εδώ όµως µπορείς άνετα να γνωρίσεις και κοντινούς προορισµούς όπως η Βεργίνα ή το φράγµα του Αλιάκµονα.

 


 Η ΚΥΡΙΩΤΙΣΣΑ ΚΑΙ Η ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΑ
Είναι οι δύο ιστορικές συνοικίες της Βέροιας, κατά την Τουρκοκρατία. Η πρώτη ήταν η χριστιανική και η δεύτερη η εβραϊκή συνοικία, και μαζί με την οθωμανική (ανατολικά της Μπαρμπούτας) αποτελούσαν τον αστικό ιστό της πόλης. Η Κυριώτισσα μαζί με τη Μακαριώτισσα ήταν οι χριστιανικές συνοικίες της Βέροιας. Η αξιοποίηση και αναστήλωση της Κυριώτισσας άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, όταν ιδιώτες άρχισαν να ανακατασκευάζουν -σεβόμενοι την αρχιτεκτονική τους- τα παλιά αρχοντικά, τα οποία μετέτρεψαν σε καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια.
Ο δήμος συνέβαλλε τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια, με αξιόλογες αναπλάσεις, που διατήρησαν την ατμόσφαιρα της παλιάς γειτονιάς και σήμερα η Κυριώτισσα είναι το πιο ζωντανό σημείο της πόλης και στέκι της τοπικής νεολαίας, με στενούς πεζόδρομους, αναστηλωμένα σπίτια με σαχνισιά, ξύλινους εξώστες, εντυπωσιακά χρώματα (λουλακί, ώχρα, βυσσινί, καφέ), πόρτες με γυφτόκαρφα και πέτρινους τοίχους με ζωνάρια από ξύλο.
Η πανέμορφη γειτονιά βρίσκεται δίπλα στο κέντρο της πόλης και θα μπορέσετε να θαυμάσετε τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, πλημμυρισμένη από τη νοσταλγική ατμόσφαιρα της παλιάς Βέροιας.
 Σοκάκι στην Κυριώτισσα.
 Σοκάκι στην Κυριώτισσα.

Οσο για την άλλη παλιά γειτονιά, την Μπαρμπούτα, θα τη βρείτε βορειότερα, δίπλα στα θορυβώδη νερά του Τριπόταμου και το καταπράσινο λαγκάδι, με την εκπληκτική βλάστηση. Η εβραϊκή συνοικία της πόλης ήταν κτισμένη σε τριγωνικό σχήμα και αποτελούσε μια κλειστή γειτονιά, με ελεγχόμενες εισόδους, όπου ζούσαν οι εβραίοι της Βέροιας. Σήμερα εδώ έχει γίνει μια καταπληκτική αναστήλωση, διατηρώντας την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της εβραϊκής γειτονιάς, (μοναδική στον ευρωπαϊκό χώρο).
Μεταξύ άλλων θα δείτε εβραϊκές επιγραφές διακοσμημένες με λουλούδια και γιρλάντες. Πολύ καλοσυντηρημένη είναι η εβραϊκή συναγωγή και τα όμορφα αρχοντικά της οδού Χάβρας, σε ρυθμό Μπαρόκ και Ροκοκό, που φιλοξενούν το Διεθνές Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής, τα Αρχεία του Κράτους του Νομού Ημαθίας, τη Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού και τον σύλλογο Βλάχων, όλα σε κτίσματα του 19ου αιώνα.
   
 Πολλά από τα παλιά σπίτια στην Κυριώτισσα είναι σήμερα ατμοσφαιρικά καφέ-μπαρ κι εστιατόρια.
 Πολλά από τα παλιά σπίτια στην Κυριώτισσα είναι σήμερα ατμοσφαιρικά καφέ-μπαρ κι εστιατόρια.
 Το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας, που στεγάζεται στον αναστηλωμένο αλευρόμυλο Μάρκου.
 Το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας, που στεγάζεται στον αναστηλωμένο αλευρόμυλο Μάρκου.
 Πηγή . Εθνος.

Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας