Το Ελσίνκι είναι μια από τις βορειότερες πόλεις. - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Το Ελσίνκι είναι μια από τις βορειότερες πόλεις.

Ελσίνκι Φινλανδία 
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bd/Helsinki-hafen.jpg/800px-Helsinki-hafen.jpg


Το Ελσίνκι (στα Φινλανδικά: Helsinki, Σουηδικά: Helsingfors - τονιζόμενο στην πρώτη συλλαβή) είναι η πρωτεύουσα της Φινλανδίας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Φινλανδίας στις ακτές του Κόλπου της Φινλανδίας. Το Ελσίνκι σχηματίζει μαζί με τα Έσποο, Βάνταα και Καουνιάινεν μια ευρύτατη αστική περιοχή, που αποκαλείται περιοχή της πρωτεύουσας.
Δυνατότερο σημείο: Έχει τόσο πλούτο που μπορεί να προσφέρει συνεχώς νέες, πρωτοποριακές υπηρεσίες στους κατοίκους της.
Θα σας αρέσει: Η εκπαίδευση. Όχι μόνο είναι δωρεάν μέχρι και το Πανεπιστήμιο, αλλά θεωρείται και η καλύτερη στον κόσμο.

Αρχείο:Helsinki Cathedral in July 2004.jpg
Ο Καθεδρικός Ναός του Ελσίνκι
Ιδρυμένο το 1550 ως αντίπαλον δέος στη Χανσεατική πόλη του Ταλίν από τον βασιλιά Γουσταύο Α’ της Σουηδίας, το Ελσίνκι αγωνίστηκε σκληρά στα πρώτα του βήματα για την επιβίωσή του. Ο νεοσύστατος καταυλισμός επλήγη από φτώχεια, πολέμους και αρρώστειες. Για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμεινε ως μικρή, χαμηλής σημασίας παραλιακή πόλη, επισκιασμένη από τα πιο ακμάζοντα εμπορικά κέντρα στην Βαλτική περιοχή. Η κατασκευή του θαλάσσιου οχυρού Σουομενλίννα βοήθησε στη βελτίωση του κύρους του Ελσίνκι. Αλλά μόνο μετά την ήττα της Σουηδίας από τη Ρωσία κατά τον Φινλανδικό Πόλεμο και την επακόλουθη προσάρτηση της Φινλανδίας από τη Ρωσία με την ονομασία αυτόνομο Μεγάλο Δουκάτο της Φινλανδίας το 1809, το Ελσίνκι άρχισε να αλλάζει πραγματικά.






Χαρακτηριστική εικόνα του Ελσίνκι είναι εκείνη του λιμανιού με τα παγοθραυστικά και τα τεράστια φεριμπότ, με το παλιό λιμάνι να αποτελεί την καρδιά της πόλης. Στην προκυμαία, μπροστά από το δημαρχείο, απλώνεται καθημερινά η πραμάτεια της υπαίθριας αγοράς, ενώ έξω από το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου στήνεται το παζάρι με τις αντίκες. Καθώς κινείστε προς το κέντρο, θα συναντήσετε τη λεωφόρο Esplanadi με τα καταστήματα και τις γκαλερί τέχνης, η οποία στολίζεται με αγάλματα μεγάλων αντρών της Φινλανδίας.
 
Kαι αν ξεκινήσετε από τα μουσεία, αξίζει τον κόπο να κάνετε μια στάση στο Athenaum (National Gallery). Eκεί εκτίθενται έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από τον 18ο ώς τα μέσα του 20ού αιώνα. Eκτός από Φινλανδούς καλλιτέχνες θα βρείτε και έργα άλλων Ευρωπαίων όπως: Rodin, Van Gogh, Gaugin και Cezanne. Tο ίδιο το κτίριο είναι χτισμένο στα 1887 και είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακό ανεξαρτήτως του περιεχομένου του!


Tο Eλσίνκι εκτός από όμορφη πόλη είναι και γεμάτη σε ό,τι αφορά τα αξιοθέατα. Για την ακρίβεια δεν πρέπει να υπάρχει άλλη πόλη στην Eυρώπη με τόσο μικρό μέγεθος που να συγκεντρώνει τόσο μεγάλο αριθμό αξιοθεάτων.
Nα ξεκινήσετε τις βόλτες σας από την αγορά Kauppatori. Θα τη βρείτε... πολύχρωμη. Θεωρητικά είναι αγορά ψαριών, ωστόσο θα βρείτε και φρούτα και λαχανικά και κρέατα στους διάφορους πάγκους, αλλά και χειροποίητα σουβενίρ, περίεργα καπέλα, ξυλόγλυπτα κ.λπ. Tην ατμόσφαιρά της η αγορά αυτή κυρίως τη χρωστάει στα υπέροχα κτίρια του 19ου αιώνα -που επέζησαν της καταστροφής της πόλης κατά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο- που την κυκλώνουν. H γλυκύτατη πέτρινη γοργόνα που θα δείτε να στέκεται στο σιντριβάνι της αγοράς είναι σχέδιο του δημοφιλούς Φινλανδού αρχιτέκτονα Ville Vallgren και θεωρείται σύμβολο όχι μόνο του Eλσίνκι αλλά και ολόκληρης της Φινλανδίας.



Εκκλησία της Αγίας Τριάδος του Ελσίνκι


Το αρχιπέλαγος που περιβάλλει το Ελσίνκι με εκατοντάδες μικρά νησιά δημιουργεί ένα ειδυλλιακό περιβάλλον και ένα μοναδικό τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Ελσίνκι είναι μια από τις βορειότερες πόλεις της Ευρώπης.



.DSCN0685


Η αρχή της Esplanadi δίπλα στην ψαραγορά
Η Kauppatori βρίσκεται στην απόληξη δύο παράλληλων όμορφων δρόμων της πόλης του Ελσίνκι που είναι γνωστοί ως Esplanadi (Espa για τους ντόπιους). Οι δρόμοι αυτοί είναι αρκετά όμορφοι και σχηματίζουν ένα πάρκο, στο οπβρίσκει κανείς υπαίθριες καφετέριες και στη μέση έχουν πράσινο και προσφέρονται για καφέ, βόλτα, ποδήλατο ακόμη και συναυλίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού! Αξίζει κανείς να περπατήσει και να καθίσει για έναν καφέ, συνοδεία γλυκού με κανέλα.

Ίσως το έχετε δει σε εικόνες που διαφημίζουν τη σκανδιναβική αυτή χώρα. Πρόκειται για ξύλινα πολύχρωμα σπίτια. Βρίσκονται στους δρόμους Kauppakatuκαι Kuninkaakatu στο κέντρο του Φινλανδικού λιμανιού Rauma, στον κόλπο του Bottnischτης επαρχίας Turku- Pori. Δεν είναι λίγα. Πρόκειται για πάνω από 600 και σίγουρα δίνουν ένα άλλο χρώμα.


Το οχυρό αυτό βρίσκεται νοτιοανατολικά της φινλανδικής πρωτεύουσας Ελσίνκι. Είναι ένα κλασικό και αντιπροσωπευτικό δείγμα του στρατιωτικού παρλθόντος της χώρας. Στο χώρο λειτουργούν καταστήματα, πολιτιστικά ιδρύματα, γκαλερί, θέατρα, εστιατόρια και πάρκα.












Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας