H ιππασία έγινε ένα από το δημοφιλέστερα και πιο ιδιαίτερα αθλήματα - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

H ιππασία έγινε ένα από το δημοφιλέστερα και πιο ιδιαίτερα αθλήματα




Ιππασία στα λιβάδια
ΠΕΡΤΟΥΛΙ
Το καλοκαίρι η γνωστή εικόνα του Περτουλιού με την παντοκρατορία του λευκού και τα χειμερινά σπορ πέφτει σε θερινή νάρκη. Ο δυνατός ήλιος ξυπνά μια άλλη εικόνα, εξίσου ειδυλλιακή. Το πυκνό, βαθυπράσινο ελατοδάσος σταματά στις άκρες των ανοιχτοπράσινων επίπεδων λιβαδιών, σε μια εναλλαγή ιδιαίτερου κάλλους. Τα τελευταία υπολείμματα χιονιού μετατρέπονται σε βουερά ποταμάκια που αυλακώνουν τα λιβάδια ώσπου να χάσουν σιγά σιγά τον οίστρο τους και να γίνουν ακίνητες λιμνούλες. Μέσα σ' αυτό το τοπίο ο επισκέπτης μπορεί να ξεχάσει ως τον επόμενο χειμώνα το σκι και να απολαύσει την καλοκαιρινή εκδοχή του Περτουλιού ασχολούμενος με άλλα σπορ: ιππασία, ποδήλατο βουνού, τοξοβολία, πεζοπορία.
Ιππασία στα λιβάδιαΤο Περτούλι βρίσκεται πάνω σε μια πανέμορφη διαδρομή, η οποία ξεκινά από το χωριό Πύλη. Για πολλούς αιώνες αυτή ήταν η πιο γνωστή διάβαση της Νότιας Πίνδου που εξυπηρετούσε την επικοινωνία της Θεσσαλίας με την Ηπειρο. Την είσοδο της διάβασης σηματοδοτούσε η μονότοξη, πέτρινη γέφυρα της Πόρτας, από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, θεμελιωμένη κατά την παράδοση από τον Αγιο Βησσαρίωνα στις αρχές του 16ου αιώνα. Η γέφυρα, μαζί με την ιστορική εκκλησία της Πόρτας Παναγιάς, κτισμένη τον 13ο αιώνα, είναι τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πύλης. Η Πύλη συνεχίζει και σήμερα να δικαιολογεί το όνομά της, αφού αποτελεί την πόρτα ενός τοπίου το οποίο μεταμορφώνεται εντελώς ξαφνικά. Οι επίπεδες εικόνες του κάμπου, αμέσως μετά το χωριό, παραχωρούν τη θέση τους στις εξάρσεις της Νότιας Πίνδου. Τα βουνά Ιταμος και Κόζιακας αφήνουν ανάμεσά τους μια διάβαση σκεπασμένη με πλατάνια για να περάσει ο δρόμος, ο οποίος ανηφορίζει ακολουθώντας έναν παραπόταμο του Πορταϊκού ανάμεσα σε δάση με βαλανιδιές. Καθώς η διαδρομή συνεχίζει να ανηφορίζει στις πλαγιές του Κόζιακα, κάπου στα 900 μέτρα υψόμετρο, μαζί με τα ελατοδάση κάνει την εμφάνισή της και η Ελάτη.
Αν και κοσμοπολίτικο παραθεριστικό κέντρο με 4.000 κατοίκους το καλοκαίρι, με πλήθος πολυτελείς εξοχικές κατοικίες και έντονη νυχτερινή ζωή, η Ελάτη διατηρεί την επαφή της με το φυσικό περιβάλλον, τα σχήματα και τα χρώματα του βουνού αλλά και τη φιλόξενη ατμόσφαιρά της. Οι κεραμοσκεπές που προβάλλουν μέσα από την οργιώδη βλάστηση είναι τελικά μια πολύ όμορφη εικόνα. Η σκιερή πλατεία της προκαλεί τον επισκέπτη για μια στάση και η έντονη ζωή της αποσπά σίγουρα την υπόσχεση της επιστροφής. Οι περίπατοι ως τις υπέροχες πηγές της περιοχής Κανάλια, Καλογερομάντρι, Γούβες, Ιταμος, Αρβανίτες και Μπέη, αποτελούν ξεχωριστές στιγμές της επίσκεψης στην Ελάτη.
Μετά την Ελάτη η ανάβαση συνεχίζεται ως τα 1.250 μέτρα υψόμετρο και η διαδρομή «ηρεμεί» καθώς αρχίζει να διασχίζει τα περτουλιώτικα λιβάδια. Πρώτη γεύση από Περτούλι, προτού ακόμη φανεί το χωριό, το σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου. Εδώ η στάση για καφέ κρύβει για τον επισκέπτη πολλές εκπλήξεις. Στην αρχή της χιονοδρομικής πίστας έχουν στηθεί τώρα στόχοι για τοξοβολία και οι υπεύθυνοι του σαλέ είναι πρόθυμοι να μυήσουν τους ενδιαφερόμενους στα μυστικά αυτού του σπορ. Απέναντι σε ένα μεγάλο λιβάδι βόσκουν τα άλογα του «Magic sport». Μετά από ένα σύντομο μάθημα ιππασίας από τους εκπαιδευτές, ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί στη σέλα και να κάνει τη βόλτα του κάτω από τα ψηλόκορμα έλατα, δοκιμάζοντας μια ξεχωριστή εμπειρία. Υπάρχουν όμως και άλλες επιλογές. Να ενοικιάσει ένα ποδήλατο βουνού ή να συμμετάσχει σε κάποια από τις ομάδες πεζοπορίας που συγκροτεί το «Magic sport». Από εδώ ξεκινά και το ορειβατικό μονοπάτι που έχει διαμορφώσει και σηματοδοτήσει το Κέντρο Ανάπτυξης Καλαμπάκας - Πύλης. Το μονοπάτι καταλήγει στα 1.720 μέτρα υψόμετρο, στο καταφύγιο του Κόζιακα, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 16 άτομα. Το καταφύγιο εκτός από τη διανυκτέρευση προσφέρει και φαγητό στις ορειβατικές ομάδες που θα το κλείσουν μετά από συνεννόηση με το Κέντρο Ανάπτυξης.πηγή. 






Αν μέχρι τώρα πιστεύατε ότι η ιππασία ξεκίνησε ως άθλημα των δυτικοευρωπαίων ευγενών, ίσως εκπλαγείτε μαθαίνοντας πως οι πρώτες αθλητικές συναντήσεις ιππέων έλαβαν χώρα για πρώτη φορά το 680 π.Χ. στην αρχαία Ελλάδα με τις αρματοδρομίες, ενώ από το 648 π.Χ. οι ιπποδρομίες αποτελούσαν τα δύο από τα δέκα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με τα χρόνια η ιππασία έγινε ένα από το δημοφιλέστερα και πιο ιδιαίτερα αθλήματα, αφού όχι μόνο εφαρμόζει τους ίδιους κανόνες για τους άνδρες και τις γυναίκες ιππείς, αλλά επιβραβεύει την καλή εμφάνιση τόσο των ιππέων όσο και του αλόγου, που κάνει άλλωστε και όλη τη σκληρή «δουλειά». Ο ιππέας και το άλογο στον αγώνα γίνονται ένα, και μετά από χρόνια συστηματικής προπόνησης καταφέρνουν να εκτελέσουν εντυπωσιακές ασκήσεις
.







Η θεραπευτική ιππασία βασίζεται σε προγράμματα αποκατάστασης, που χρησιμοποιούν το άλογο ως μέσο θεραπείας, βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με φυσική, νοητική ή συναισθηματική υστέρηση.
Το άλογο γίνεται προέκταση του σώματος τους βοηθώντας τα να ανακαλύψουν πρωτόγνωρα συναισθήματα, όπως η χαρά ενός περιπάτου, μιας βόλτας στην ύπαιθρο και κυρίως, της κινητικής και προσωπικής ανεξαρτησίας.
Όταν το άλογο περπατά, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα του την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια, στους ανθρώπους με φυσιολογική κίνηση.
Έτσι, αναπτύσσονται σημαντικά οι μύες του κορμού των ατόμων με δυσκολίες στην κίνηση, ενώ, παράλληλα, το ευθύ κάθισμα διευκολύνει την αναπνοή τους.
Η θεραπευτική ιππασία είναι μία μοναδική εμπειρία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες






πηγή. Τό Βήμα.












Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας