ΟΜΟΡΦΟΙ ΦΑΡΟΙ .. - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

ΟΜΟΡΦΟΙ ΦΑΡΟΙ ..



Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Ήταν ένας πύργος που χτίστηκε μεταξύ 280 και 247 π.Χ. στο νησί Φάρος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, για να καθοδηγεί τους ναυτικούς μέσα στο λιμάνι τη νύχτα. Με το ύψος του να υπολογίζεται περίπου στα 140 μ., ήταν μεταξύ των πιο ψηλών ανθρώπινων οικοδομημάτων πάνω στη Γη, για πολλούς αιώνες. Ήταν ορατός σχεδόν από 47 χλμ. μακριά.

 
 Σημαντικότεροι Φάροι στην αρχαιότητα ήταν ο Φάρος της Αλεξάνδρειας και ο Κολοσσός της Ρόδου, ενώ σήμερα αναμφίβολα θεωρείται το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ, έστω κι αν ουσιαστικά δεν φωτοδοτεί. Στην Ελλάδα σε κάποιες πόλεις οι υφιστάμενοι φάροι αποτελούν τα σύμβολά τους όπως ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης για την Αλεξανδρούπολη, ο Φάρος της Κρανάης για το Γύθειο, ο Φάρος της Πάτρας για την Πάτρα.



ΓΑΥΔΟΣ
Ο φάρος λειτουργούσε με πετρέλαιο και φυτίλι, ενώ σε ορατότητα και κατασκευή ήταν ο δεύτερος μετά από αυτόν της Γης του Πυρός. Απασχολούσε γύρω στα 10 άτομα, επιστάτες και φαροφύλακες. Είχαν κατασκευάσει πολλά σπίτια γύρω από τον φάρο που τα χρησιμοποιούσαν σαν αποθήκες των καυσίμων, για τον εκάστοτε επιστάτη και τους φαροφύλακες. Κατά τη γερμανική επίθεση τον Μάιο του 1942 στο νησί, τον βομβάρδισαν και καταστράφηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Σπίτια και φάρος από τα βομβαρδισμένα καύσιμα ανατινάχθηκαν στον αέρα.


Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1880. Το ύψος του πύργου του ειναι 9 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 15 μέτρα. Βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού πάνω σε έναν κυλινδρικό πύργο στο κάστρο του Αντιρίου ακριβώς εκεί που δένουν τα πλοία.

Και ενώ για τους ναυτικούς ο φάρος είναι η ασφάλεια, η ελπίδα, η σιγουριά ότι θα φτάσουν στον προορισμό τους, εμένα μου προκαλούν μια θλίψη. Τόσες φορές ταξιδεύοντας με πλοίο στα ελληνικά νησιά τους έβλεπα να στέκονται μοναχικοί, σιωπηροί, διαβρωμένοι από την αλμύρα, να αντιστέκονται στη δύναμη της θάλασσας, τα κύματα και τον αέρα, φωτοβολώντας στην πάροδο των χρόνων.
Και σίγουρα στην Ελλάδα σου δίνεται συχνά η ευκαιρία να δεις φάρο. Έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα οργανωμένα δίκτυα παγκοσμίως Μη ξεχνάμε ότι η χώρα μας αποτελεί σταυροδρόμι από όπου διέρχεται μεγάλος αριθμός πλοίων και έχουμε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό νήσων, βραχονησίδων, λιμανιών, κόλπων, όρμων και αγκυροβολίων. Αυτό σε αριθμούς μεταφράζεται σε περίπου 1.309 φάρους, διάσπαρτους στα 15.000 χλμ των ελληνικών ακτών.
Κάποιοι όμως είναι πλέον εγκαταλελειμμένοι, έχουν σταματήσει να λειτουργούν, τα GPS και η τεχνολογία τους έχουν αντικαταστήσει, τα κτίρια καταρρέουν.
Γίνονται κάποιες προσπάθειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και διακρατικές συνεργασίες ώστε κάποιοι παραδοσιακοί πέτρινοι φάροι να προστατευθούν σαν διατηρητέα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αρχείο:Phare du portzic.jpg


http://www.megmims.com/blog/wp-content/uploads/2011/03/tourlitisgrce1.jpg
Το σχήμα κυλίνδρου Φάρος χτίστηκε το 1887, σε ύψος 7 μέτρων. Απέναντι βρίσκεται το Ενετικό Κάστρο στη Χώρα. Είναι το μοναδικό φάρο χτισμένο πάνω σε βράχο μέσα στη θάλασσα, και ανακαινίστηκε το 1990, αφού καταστράφηκε στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο

Φάρος Τουρλίτης είναι προσβάσιμο μόνο με βάρκα και είναι μοναδική. Σκάλες κομμένες σε απομονωμένες. Βρίσκεται ανατολικά του λιμανιού της Άνδρος


Για κάθε ναυτικό, "φάρος" σημαίνει ελπίδα, αισιοδοξία και ασφάλεια της ρότας του. Για τον υπόλοιπο κόσμο είναι ένα θέμα που θέλοντας και μη, αγγίζει πάντα κάποιες λεπτές χορδές της ψυχής μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι Φάροι από μόνοι τους είναι ένα θέμα που ελκύει το ενδιαφέρον όλων των ειδών τέχνης , όχι μόνο της ζωγραφικής αλλά και της λογοτεχνίας , της ποίησης και του κινηματογράφου , γιατί πίσω από τους επιβλητικούς πέτρινους τοίχους τους , τούς διαβρωμένους από την αλμύρα , κρύβουν δύναμη , μυστήριο , μοναξιά , περιπέτεια και συγχρόνως απέραντη γαλήνη.



Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας