Η Σάμος είναι ένα νησί με μεγάλη ιστορία,και φυσική ομορφιά. - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Η Σάμος είναι ένα νησί με μεγάλη ιστορία,και φυσική ομορφιά.






Η Σάμος είναι ελληνικό νησί του ανατολικού Αιγαίου περί το μέσον αυτού και ανατολικά του Ικαρίου πελάγους, και ανήκει στον ομώνυμο νομό Σάμου. Το νησί είναι σήμερα γνωστό για το γλυκό μοσχάτο κρασί του "Νέκταρ" και τα τουριστικά αξιοθέατά του, αλλά και για τις προσωπικότητες που παρείχε στην ελληνική ιστορία, όπως τον Πυθαγόρα, τον φιλόσοφο Επίκουρο, τον αστρονόμο Αρίσταρχο που φέρεται να σχεδίασε τον πρώτο ηλιοκεντρικό χάρτη και άλλους. Επίσης εκεί παρήχθησαν τα πρώτα χάλκινα αγάλματα και τα αγγεία της Σάμου ήταν ξακουστά το 550 π.Χ.






Η παραλία Μεγάλο Σεϊτάνι στην δυτική πλευρά της Σάμου



Το χωριό Κοκκάρι

Το Κοκκάρι, από τα πιό ανεπτυγμένα θέρετρα του νησιού, σίγουρα θα το λατρέψετε. Τα στενάκια του μοιάζουν με καλοστημένο σκηνικό ταινίας, με παραδοσιακές κατοικίες, πολλά μα πολλά φαγάδικα, μπαράκια με στυλ και κόσμο… πολύ κόσμο. Όσο για τις παραλίες του (είναι δύο) φυσικά και πρέπει να τις περπατήσετε. Θα χαλαρώσετε, θα αλλάξετε διάθεση και θα καταλάβετε τι σημαίνει προορισμός καλοκαιρινών διακοπών.












Η Σάμος κατά τη διάρκεια των αιώνων που ακολούθησαν την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έχασε τον πληθυσμό της και για μία μεγάλη περίοδο παρέμεινε σχετικά έρημη. Οικίσεις διατηρήθηκαν στις ορεινές περιοχές του Κέρκη και της Αμπέλου. Κατά τη διάρκεια της εποχής τη "ερήμωσης" στη Σάμο λειτούργησαν ναυπηγεία του τουρκικού στόλου. Το νησί ξανακατοικήθηκε από τον 16ο αιώνα χάρη σε ένα οθωμανικό πρόγραμμα εποικισμού το οποίο έφερε κατοίκους από γειτονικά νησιά και από τη Μικρά Ασία.
















Η Σάμος κατά την αρχαιότητα έχει αναδείξει σπουδαίες προσωπικότητες στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών με παγκόσμια ακτινοβολία όπως: O φιλόσοφος και μαθηματικός Πυθαγόρας, ο διάσημος μαθηματικός και αστρονόμος Αρίσταρχος ο Σάμιος. Ο ζωγράφος Αγάθαρκος, ο διάσημος αρχιτέκτονας Θεόδωρος, ο Αίσωπος με τους πασίγνωστους μύθους του, ο θαλασσοπόρος Κωλαίος που πρώτος τόλμησε να ταξιδεύσει στον Ατλαντικό Ωκεανό και τέλος η μεγάλη φιλόσοφος και κόρη του Πυθαγόρα Δαμώ.

Η Σάμος είναι ένα νησί με μεγάλη ιστορία, απίστευτου κάλους με φυσική ομορφιά, που μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις προσδοκίες για διακοπές που καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις.

Κατά τη διαμονή σας στο νησί της Σάμου μη παραλείψετε να επισκεφτείτε και να ενημερωθείτε για:

Το Ευπαλίνειο όρυγμα, υδραγωγείο που θεωρείται ένα από τα αρχιτεκτονικά θαύματα της Αρχαιότητας. To ναό της Ήρας, το μεγαλύτερο ναό δοξασίας της πρώτης των θεών, όπου γίνονται πολυάριθμες εκδηλώσεις στα πλαίσια της διεξαγωγής του φεστιβάλ «Ηραία Πυθαγόρεια». Το αρχαίο θέατρο Σάμου, που έως σήμερα διαδραματίζονται πολιτιστικά δρώμενα και θεατρικές παραστάσεις. Τα ανάκτορα, τα τοίχοι της παλιάς πόλης. Tη περίφημη βιβλιοθήκη της Σάμου, που λειτουργεί έως σήμερα. Το Παλαιοντολογικό μουσείο Σάμου στο χωριό των Μυτιληνιών και την λαογραφική έκθεση. Το μουσείο Οίνου στην πόλη της Σάμου το Βαθύ. Το κάστρο του Πολυκράτη και τα τοίχοι της πόλης του Πυθαγορείου που στέκονται επιβλητικά σαν δείγματα της παλιά δύναμης και αίγλης του νησιού, που θα σας γοητεύσουν.




ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Είναι πολλές και όμορφες. Επιλεκτικά σας προτείνω:

Tην παραλία της Μουρτιάς, που βρίσκεται στα ΒΑ της Σάμου και είναι κάτω από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά έχει σκιά και καθαρή, ήρεμη θάλασσα. Απέχει από την πόλη 7 χιλιόμετρα.

Tην παραλία Ψιλή Αμμο (κυριολεκτικά) στα 6 χλμ., περίπου, από το Πυθαγόρειο. Θα τη βρείτε με πολύ κόσμο, ταβέρνες και καφέ, αλλά έχει αβαθή νερά (ιδανική για παιδιά) και θα βλέπετε τους γείτονες Τούρκους απέναντι!


Tην παραλία Ψιλή Αμμο Μαραθόκαμπου, που είναι από τις ωραιότερες του νησιού. Ψιλή άμμος με λεπτό βοτσαλάκι, δέντρα κοντά στην παραλία και υπέροχα νερά.

Tην παραλία Ποτάμι, δυτικά από το Καρλόβασι. Στο σημείο αυτό έχουν βρεθεί θερμές πηγές και επίσης θα δείτε το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης, η κατασκευή του οποίου ανάγεται στον 11ο αιώνα.

Πάνω από το σημείο αυτό, που είναι κρυμμένο ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, βρίσκονται καταρράκτες. Eίναι ένα περπάτημα 8 - 10 λεπτών πλάι από την κοίτη του ποταμού.

Tα Σεϊτάνια, δύο συνεχόμενες παραλίες στα ΒΑ του νησιού (Δήμος Καρλοβασίων), τοπίο εξαίσιου κάλλους, αλλά είναι προσβάσιμες μόνο από τη δυτική άκρη της παραλίας Ποτάμι με λίγο ποδαρόδρομο. Αν πάτε εκεί πιθανότατα να συν-κολυμπήσετε με κάποια φώκια!

ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ

Τα σπήλαια της Σάμου έχουν ιστορία. Και αυτό επειδή στα σπήλαια του Κέρκη έζησε ο φιλόσοφος και μαθηματικός Πυθαγόρας, πριν φύγει για τον Κρότωνα της Σικελίας. Υπάρχει το Σπήλαιο του Πυθαγόρα και δίπλα το Σπηλαιοβάραθρο Σαραντασκαλιώτισσα. Υπάρχουν ακόμα στον Κέρκη το Σπήλαιο της Παναγίας της Μακρινής, της Αγίας Τριάδας, του Αγ. Αντωνίου και της Ευαγγελιστρίας. Επίσης το Σπήλαιο Νεροτρουβιά Μύλων, στο Δήμο Πυθαγορείου, Β - ΒΑ του χωριού Μύλοι. Να ομολογήσω πως μόνο το Σπήλαιο του Πυθαγόρα επισκέφτηκα και είδα απ' έξω το Σπήλαιο της Σαραντασκαλιώτισσας - ντροπή μου, βέβαια, αλλά δεν είχα χρόνο.








Οι πρώτοι άποικοι του νησιού ήταν Ίωνες από την Επίδαυρο και την Αργολίδα. Η Σάμος έγινε ένα από τα 12 μέλη της Ιονικής Συμμαχίας ή του Κοινού των Ιώνων. Γύρω στο 650 π.Χ. ήταν ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα στο Αιγαίο -τη βοηθούσε και η θέση της. Το νησί ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για τα κρασιά του αλλά και τα κεραμεικά του, που τα εξήγαγε, ενώ εισήγαγε υφάσματα από το εσωτερικό της Μικράς Ασίας και γενικά ανέπτυσσε έντονο διαμετακομιστικό εμπόριο. Οι Σάμιοι άνοιξαν εμπορικές οδούς με την Αίγυπτο, την Κυρήνη, την Κόρινθο αλλά και με τη Μαύρη Θάλασσα. Το εμπόριο έφερε και τη ρήξη με την εμπορική αντίπαλο Μίλητο.

Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας