Η Στοκχόλμη είναι από τις ομορφότερες πόλεις της Βόρειας Ευρώπης - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Η Στοκχόλμη είναι από τις ομορφότερες πόλεις της Βόρειας Ευρώπης

Η Στοκχόλμη είναι η πρωτεύουσα της Σουηδίας. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της χώρας και στην είσοδο της λίμνης Μέλαρεν. Το όνομά της σημαίνει «πόλη ανάμεσα σε γέφυρες» και η πρώτη γραπτή αναφορά του ονόματος ήταν το 1252. Ο πληθυσμός φθάνει τους 1.200.000 κατοίκους και είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας.
Πέρα από το γεγονός πως είναι μια μεγάλη πόλη με δραστήρια πολιτιστική ζωή, η Στοκχόλμη ως πρωτεύουσα στεγάζει επίσης πολλούς από τους εθνικούς πολιτιστικούς θεσμούς της Σουηδίας, συμπεριλαμβανομένων θεάτρων, όπερας και μουσείων. Υπάρχουν δύο αξιοθέατα χαρακτηριζόμενα από την ΟΥΝΕΣΚΟ, μέρη παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς: το Παλάτι Ντροττνινγκχόλμ και ένα μεγάλο κοιμητήριο, το Σκογκσκυρκογκέρντεν, που περιλαμβάνουν μερικά γνωστά παραδείγματα της αρχιτεκτονικής του Γκούνναρ Άσπλουντ. Το έτος 1998 η Στοκχόλμη ορίστηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. 
Το Ιστορικό Μουσείο (Historiska museet), από τα τέλη Νοεμβρίου 2006 έως τις 6 Ιανουαρίου 2008, όπου υπάρχει η θεματική έκθεση «Το παιχνίδι με τους Μάγια», που καταπιάνεται με την ιστορία των Μάγια, αλλά και με το πώς γράφεται γενικά η ιστορία.

Στοκχόλμη  Σουηδία
 



\u03a3\u03c4\u03bf\u03ba\u03c7\u03cc\u03bb\u03bc\u03b7



ΠΑΛΑΤΙ DROTTNINGHOLM, ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ
 
Το βασιλικό νησί που στα σουηδικά ονομάζεται Drottningholm είναι το καλοκαιρινό θέρετρο της βασιλικής οικογένειας της σκανδιναβικής χώρας. Το παλάτι είναι πανέμορφο. Διαθέτει έναν εκπληκτικό κήπο «γαλλικής σχολής». Η γενικότερη φινέτσα του το έχει χρίσει ως τις «Βερσαλλίες τους Βορά». Οικοδομήθηκε στα τέλη τoυ 17ου αιώνα με μπαρόκ στολίδια. Απέκτησε πτέρυγες και παραρτήματα σε στυλ ροκοκό (π.χ δύο κινέζικα μικρά παλάτια). Για χρόνια (μέχρι το 1974) βρισκόταν σε διαδικασία αναστύλωσης και ανακαίνισης. Από το 1997 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.


ΠΑΛΑΤΙ GRIRSHOLM, ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ
 

 
Η Στοκχόλμη είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Βόρειας Ευρώπης, με παλάτια, κήπους, κτήρια τετραόροφα μέχρι πενταόροφα πραγματικά κομψοτεχνήματα, με εκκλησίες επιβλητικού μεγέθους και ένα πλήθος από Μουσεία και γέφυρες που τη χαρακτηρίζουν "Βενετία του Βορρά", και δικαιολογημένα, αφού είναι κτισμένη πάνω σε 14 νησίδες όπου η λίμνη Μέλαρεν συναντιέται με τον κόλπο Saltsjön. Έντονη νυκτερινή ζωή δεν έχει. Αντ΄ αυτής, όμως, προσφέρει μια γαλήνια ηρεμία που βρίσκουν άνθρωποι 70 περίπου διαφορετικών φυλών που την κατοικούν, εκτός από τους γηγενείς κατοίκους. Σημαντικότερο σημείο είναι το ξενοδοχείο Grand Hotel στο οποίο και γίνονται οι απονομές των 6 βραβείων Νόμπελ (εκτός εκείνου της ειρήνης, που γίνεται στο Όσλο), κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου από τον Βασιλέα.
 Το ιστορικό κέντρο της Στοκχόλμης ονομάζεται Gamla Stan που εκτείνεται σε τρία νησιά: Το Stads, το Riddar, και Helgents. Οι ονομασίες αυτές έχουν ως δεύτερο συνθετικό τη λέξη holmen που σημαίνει νήσος. Εδώ βρίσκονται και τα σπουδαιότερα κτήρια της πόλης, μάλιστα στην τρίτη νήσο, το Helgentsholmen, ο βασιλέας Μπίργκερ Γιαρλ δημιούργησε το 1252 τον πυρήνα της πόλης, που το 1436 έγινε πρωτεύουσα της Σουηδίας. Εδώ είναι και η ιστορική πλατεία Stortorget που τον Νοέμβριο του 1520 ενώ είχε γεμίσει με κόσμο για να παρακολουθήσει τη στέψη του Δανού Βασιλέως Χριστιανού Β', στο θρόνο της Σουηδίας, σφάχθηκαν 80 σουηδοί ευγενείς από τους Δανούς στρατιώτες, γεγονός που απετέλεσε την απαρχή του αγώνα της ανεξαρτησίας. Ανάμεσα σ΄ εκείνους που σφαγιάσθηκαν ήταν και ο πατέρας του Γκούσταβ Βάσα που το 1523 κατάφερε να την απελευθερώσει και να στεφθεί αυτός Βασιλεύς. Από τότε ξεκίνησε και η νέα εποχή της πόλης και η χρυσή εποχή για τη Σουηδία.


Αρχείο:Stockholms-stadshus-fran-sodermalm.jpg
 ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Τα αθλητικά γεγονότα είναι δημοφιλή στην πόλη, με το ποδόσφαιρο και το χόκεϊ επί πάγου τα πιο δημοφιλή εξ αυτών. Η πόλη διοργάνωσε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 καθώς και όλους, εκτός από έναν, τους Βόρειους Αγώνες, ένα χειμερινό πολυ-αθλητικό γεγονός που προηγήθηκε των Χειμερινών Ολυμπιακών.
Οι τρεις πλέον δημοφιλείς ανδρικές ποδοσφαιρικές ομάδες στην περιοχή της Στοκχόλμης είναι οι Ντγιουργκόρντεν ΙΦ(Djurgården IF), Χάμμαρμπύ ΙΦ(Hammarby IF), και ΑΙΚ. Ωστόσο, η ΑΙΚ δεν έχει την βάση της στον δήμο της Στοκχόλμης αλλά στην από βορρά γειτονική Σόλνα. Και οι τρεις ομάδες έχουν αντίστοιχες γυναικείες, αν και η καλύτερη γυναικεία ομάδα της Ντγιουργκόρντεν ονομάζεται Ντγιουργκόρντεν/Έλβσγιού μετά τη συγχώνευσή με την Έλβσγιου ΑΙΚ.





Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας