Η πόλη των Συρακουσών. - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Η πόλη των Συρακουσών.

 
 0ι Συρακούσες, το μεγαλύτερο ελληνιστικό κέντρο στη Δύση, ήτανε ως την κυριαρχία των Αράβων μία από τις μεγαλύτερες και ωραιότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας.Από αυτό το παρελθόν ανήκουν τα παραμείναντα αξιοθέατα, θέατρο, το αρχαίο αμφιθέατρο, η περιοχή του Ευρίαλου.Τον 3ο π.Χ. αιώνα περικλείονταν οι Συρακούσες από 27 χιλιόμετρα τείχη και είχε πληθυσμό ως λέγεται περίπου 500.000 έως ενός εκατομμυρίου κατοίκους, σήμερα είναι οι Συρακούσες μία πόλη με 120.000 - 125.000 κατοίκους.0ταν οι Συρακούσες βρισκότανε στην κορυφή της δύναμής της εθεωρούντο και ήτανε πραγματικά η Νέα Υόρκη της Μεγάλης Ελλάδας, ενώ η Αθήνα δεν ξεπερνούσε τότε τις 140.000 κατοίκους.Πολύ πιο μπροστά από την Ρώμη ή την Αλεξάνδρεια είχαν ανεβεί οι Συρακούσες σε παγκόσμια πόλη και συγκέντρωναν πλούτο και επιρροή. ΄0πως αναφέρει ο Θουκυδίδης η επιθυμία της Αθήνας ήτανε να κυριεύσει όλη τη Σικελία.Ποτέ πρωτύτερα και πουθενά οι Έλληνες δεν έφθασαν τόσο πλησιέστερα στην αυταπάτη μιας αυτοκρατορίας , που για πολύ χρόνο θα μπορούσε να κυριαρχήσει τη Μεσόγειο. Και όμως δώρισαν αυτή την πιθανότητα ευκαιρίας σε άλλους, εξαιτίας των μακροχρόνιων φιλονικιών και αγώνων δύναμης μεταξύ τους.

0 επισκέπτης αναμένει ένα μεγάλο πλούτο σε αρχαιολογικά ευρήματα και ερείπια και θα ήθελα να προτείνω στο περίπατο των Συρακουσών τους πιο κάτω αρχαιολογικούς θησαυρούς . Κατ΄ αρχάς το Μουσείο Paolo Orsi, ένας σημαντικός αρχαιολόγος που περιέγραψε πολλές γνώσεις σε σχέση με τα αρχαίο πολιτισμό, κυρίως στη Σικελία.

Η πανέμορφη και σήμερα πόλη των Συρακουσών με το επιβλητικό αρχαιολογικό της μουσείο και την αρχαιολογική της ζώνη, μαρτυρεί την παρουσία των Κορινθίων (733 π.Χ.) στην ισχυρότερη ελληνική αποικία της Μεσογείου. Ο ναός της Αθηνάς αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία χτίστηκε μετέπειτα ο σημερινός Καθεδρικός ναός της πόλης, όπου η Παναγία λατρεύεται αδιάκοπα από τον 7ο αιώνα μ.Χ. Αποτελεί μοναδικό σύμπλεγμα δωρικών πυλών από πωρόλιθο και «μπαρόκ» αναγεννησιακού ρυθμού. Η πηγή της Αρέθουσας στην ακτή της Ορτυγίας, ο τεράστιος ερειπωμένος ναός του Απόλλωνος και το καλοδιατηρημένο αρχαίο ελληνικό θέατρο2 μαρτυρούν την παρουσία των Ελλήνων εκτός Ελλάδος. Τα νομίσματα των ελληνικών αποικιών της Κάτω Ιταλίας κατά την αρχαιότητα αποτελούν τον καθρέπτη της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού στοχασμού.

Μια πινελιά από την παλιά πόλη των Συρακουσών

 

  Συρακούσες


Επιβλητικό το κέντρο της παλιάς πόλης των Συρακουσών
Ένα πρωϊνό του καλοκαιριού, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 45 βαθμούς, επισκεφθήκαμε τις Συρακούσες, που υπήρξε η λαμπρότερη πόλη της Σικελίας μέχρι την κατάκτηση των Ρωμαίων το 212 π.Χ. Στην Ιστορία του Θουκυδίδη, η σικελική εκστρατεία καταλαμβάνει σημαντικό μέρος, καθώς εδώ, όπως λέγεται, παίχτηκε η μοίρα του αρχαιοελληνικού κόσμου και ο Θεός των Ελλήνων, τιμώρησε την «ύβρη» των Αθηναίων να κάνουν την Μεσόγειο δική τους θάλασσα.

Μια πινελιά από την παλιά πόλη των Συρακουσών
Επρόκειτο για μια εκστρατεία, που τελείωσε με τον πιο οδυνηρό τρόπο στα λατομεία της πόλης, με τη φυσική εξόντωση του αθηναϊκού στρατεύματος. Σε ένα τοπίο συγκλονιστικό, όσο και παράλογο. Αλλά το μνημείο που καθηλώνει, είναι ο αρχαίος ναός της Αθηνάς του 6ου αιώνα, το διαχρονικό μνημείο των Συρακουσών, που ατόφια τμήματά του διατηρούνται στην μητρόπολη, το Duomo της μπαρόκ πόλης.

Αφίσα έξω από το αρχαίο ελληνικό θέατρο των Συρακουσών με τα έργα
"Τραχίνιες" του Σοφοκλή και "Ηρακλής" του Ευριπίδη

Το Ευρύαλο Τείχος
Η Ορτυγία, η παλιά πόλη των Συρακουσών είναι ένας υπέροχος τόπος. Οι επισκέπτες, περπατούν για ώρες στα στενά της δρομάκια, επισκέπτονται την πηγή της Αρεθούσας, το πιο ζωντανό κομμάτι της πόλης, πηγαίνουν στη συνέχεια στο κάστρο των Επιπολών, στον Ευρύαλο, στην βορειοδυτική άκρη των τειχισμένων αρχαίων Συρακουσών, διαπιστώνοντας την τεράστια έκταση της αρχαίας πόλης την εποχή της ακμής της.
Στις Συρακούσες, μπορεί κανείς να έχει την αίσθηση της συνέχειας και της ιστορίας, μία γειτνίαση των γεγονότων και των εποχών, που κάνει τις Συρακούσες τόπο διαχρονικό, τόπο που ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς.

 Η πηγή της Αρέθουσας στην ακτή της Ορτυγίας






 





Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας