Το Σινά είναι όρος που βρίσκεται στην ομώνυμη χερσόνησο της Αιγύπτου. - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Το Σινά είναι όρος που βρίσκεται στην ομώνυμη χερσόνησο της Αιγύπτου.

Το Σινά είναι όρος που βρίσκεται στην ομώνυμη χερσόνησο της Αιγύπτου. Το υψηλότερο σημείο του είναι στα 2.285μ. Κατά την παράδοση χαρακτηρίζεται ως θεοβάδιστο, καθώς εκεί, σύμφωνα με τη Βιβλική αφήγηση, παρέλαβε τις Δέκα Εντολές από το Θεό ο Μωυσής (Έξοδος 19). Ξόδεψε αρκετό χρονικό διάστημα στο βουνό εκείνο -που ονομάζεται και Χωρήβ- με αποτέλεσμα κάποιοι Εβραίοι να απιστήσουν κατασκευάζοντας και λατρεύοντας έναν χρυσούν μόσχο (Έξοδος). Ο Μωυσής τότε έσπασε οργισμένος τις πλάκες με τις Εντολές και χρειάστηκε να ανέβει δεύτερη φορά για να πάρει καινούργιες.
Στους πρόποδες του όρους του Σινά βρίσκεται και το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης (527 μ.Χ.) με αξιόλογη την παρουσία Ελλήνων στην εκεί περιοχή.

Αρχείο:NearSinaiTop.JPG

Αρχείο:Katharinaklosteret.jpg
Η μονή της Αγ. Αικατερίνης στους πρόποδες του Σινά
Εις τον τόπο ακριβώς αυτό όπου ο Μωυσής είδε το όραμα της Αγίας Βάτου ενώ ποίμαινε τα πρόβατα του Ιοθώρ, στους πρόποδες του ίδιου όρους στην κορυφή του οποίου ο Θεός του παρέδωσε αργότερα και το Νόμο, ευρίσκεται η Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, το αρχαιότερο εν λειτουργία Χριστιανικό μοναστικό καθίδρυμα με αδιάσπαστη ζωή δέκα επτά τουλάχιστον αιώνων, προ κάθε διαιρέσεως του Χριστιανικού Κόσμου, έχοντας μάλιστα κατά το παρελθόν παράλληλη επί αιώνες λειτουργία με τους αρχαίους Ελληνικούς και Αιγυπτιακούς ναούς και μαντεία, όλες τις φιλοσοφικές σχολές της ύστερης αρχαιότητας, τον Θεσμό των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, όπως επίσης και με τη μεγάλη Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας. Από τους ελληνορωμαϊκούς χρόνους έως σήμερα διατηρείται εδώ αναλλοίωτος ο οικουμενικός ελληνορθόδοξος χαρακτήρας της Μονής, καθώς δεν έχει γνωρίσει ποτέ σοβαρή καταστροφή ή βίαιη αλλαγή στην ταυτότητα του έμψυχου δυναμικού της, γεγονός το οποίο αποδεικνύει το λάθος πού έχουν οι έστω και σπάνιες αναφορές σύμφωνα με τις οποίες Μονή έχει αποκλειστική σχέση με τη Ρουμανική, τη Ρωμαιοκαθολική, τη Ρωσική ή και με την Κοπτική παράδοση. Αν και η επίσημη ονομασία της είναι «Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά», ανά τους αιώνες αναφέρεται και ως «Μονή του Αγίου Όρους Σινά», «Μονή της Παναγίας της Βάτου», «Μονή του Σωτήρος Χριστού», μεταγενέστερα δε και κατά κανόνα σήμερα: «Μονή της Αγίας Αικατερίνης».

Στο πέρασμα των αιώνων όχι μόνον απλοί προσκυνητές, αλλά και μεγάλοι θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες Ανατολής και Δύσης, προστάτευσαν τη Μονή, όπως η Αγία Ελένη, Πάπες και Πατριάρχες, ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, ο ιδρυτής του Ισλάμ Μωάμεθ, ο Σουλτάνος Σελίμ ο Α΄, η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας, ο Μέγας Ναπολέων και άλλοι. Το ίδιο ενδιαφέρον εκδηλώνουν και σήμερα όλοι οι σύγχρονοι μεγάλοι ηγέτες.


Ο θρησκευτικός και ευρύτερα πνευματικός, πολιτιστικός της χαρακτήρας και η φιλανθρωπική της δραστηριότητα έχουν προσδώσει στην Ιερά Μονή Σινά ιδιαίτερη ακτινοβολία, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς των πιστών όχι μόνο του Χριστιανικού Κόσμου, αλλά και του Κόσμου των άλλων δύο μεγάλων θρησκειών της Βίβλου, του Ιουδαϊσμού, και του Μωαμεθανισμού. Προσφάτως η Διεθνής κοινότητα δια της UNESCO, του πολιτιστικού φορέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, έχει εντάξει την Ιερά Μονή Σινά με όλα τα κινητά και ακίνητα μνημεία της, όπως επίσης και την ευρύτερή της περιοχή, στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.




Μέσα σε αυτό το χώρο που μοιάζει με μεσαιωνικό χωριό, όπου κτίσματα αλληλοσυμπληρώνουν το ένα το άλλο, ανάμεσα από σοκάκια, αψίδες, στέγες μυτερές ή θολωτές, κάτω από ένα ψηλό καμπαναριό που δίπλα του έχει έναν μιναρέ, ξεδιπλώνεται μια ιδιαίτερη αίσθηση αρμονίας και πνευματικότητας για τη μοναδική αυτή κόγχη του ορθόδοξου ελληνισμού.

Μια κόγχη που καθιστούν πολυτιμότερη οι 2.000 σπάνιες βυζαντινές εικόνες που συγκροτούν τη σημαντικότερη πινακοθήκη του ορθόδοξου κόσμου, τα 4.500 σπάνια χειρόγραφα σε πολλές γλώσσες, μια σημαντική συλλογή παπύρων και παλιών εντύπων που συνθέτουν μια από τις σπουδαιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, αλλά και ένα πλούσιο αρχείο εγγράφων και επιστολών από εκκλησιαστικούς και κοσμικούς άρχοντες που την κατατάσσουν σε μία από τις σπάνιες πηγές ιστορικών στοιχείων.

Η μεγάλη αξία της Μονής είναι αυτή που δίνει ζωή στην έρημο, αφού προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές αλλά και τουρίστες και μαζί ανάπτυξη για τους Βεδουίνους και έναν ορίζοντα μέλλοντος στα παιδιά. Μέλλον που θεμελιώνεται με σχολειά, όπως το ελληνικό.


Η Ιερά Μονή του Σινά υπό την προστασία της ΕΕ
Πηγή:Α.Π.Ε.  Δημιουργία:
Η θέα κόβει την ανάσα. Ιδίως τη στιγμή που ο ήλιος ξεπροβάλλει για την πιο εντυπωσιακή ανατολή του κόσμου. Σε περίπου 2.300 μέτρα στην Αγία Κορυφή, στο όρος Χωρήβ στο Σινά, όπου ο Μωυσής έλαβε τις Δέκα Εντολές, η αίσθηση ότι αγγίζεις τον ουρανό μαζί με την καινούργια μέρα του Θεού κάνει πάνω από 100.000 ανθρώπους, κάθε χρόνο, να θέλουν να ζήσουν αυτή τη μαγική στιγμή.
Από πάνω φαίνεται σαν σπιρτόκουτο η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, μέσα στα τείχη που έκτισε ο Ιουστινιανός τον 6ο αιώνα και από το 2004 αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, ενώ για πρώτη φορά, με αναπτυξιακά έργα, την έθεσε υπό την προστασία της και η Ευρωπαϊκή Ένωση.










Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας