Με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Μπρονκ Ράμσεϊ, φυσικό και μαθηματικό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την αξιόπιστη μέθοδο της μέτρησης της ποσότητας του ραδιενεργού άνθρακα-14 στα αρχαία αντικείμενα. Τα φυτά απορροφούν τον άνθρακα-14 καθώς μεγαλώνουν, ενώ το ραδιοϊσότοπο φθίνει φυσικά με τον χρόνο, αφού μαραθούν. Η μέτρηση των επιπέδων του άνθρακα-14 στα αντικείμενα που είναι φτιαγμένα από οργανικά υλικά επιτρέπει στους αρχαιολόγους να προσδιορίσουν την ηλικία τους.
Η υπερτρισχιλιετής ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου χωρίζεται σε οκτώ ή εννέα περιόδους, οι οποίες αποκαλούνται ενίοτε Βασίλεια και εν τάχει αναλύονται στο παρακάτω χρονολόγιο. Αυτή η σύγχρονη ταξινόμηση είναι αυθαίρετη και βασίζεται σε κοινωνικά κριτήρια ευημερίας, ενότητας και διακυβέρνησης από μία κεντρική εξουσία. Οι ίδιοι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν ομαδοποιούσαν τους κυβερνήτες τους βάσει τέτοιων κριτηρίων. Αντίθετα χρησιμοποιούσαν την έννοια των δυναστειών σε όλη την ιστορική τους διαδρομή. Ο λίθος του Παλέρμο απλά κατονομάζει όλους τους βασιλείς, χωρίς να υποδεικνύει κάποιο είδος ομαδοποίησης. Ο Κανόνας του Τορίνο ομαδοποιεί τους βασιλείς ή βασίλισσες σύμφωνα με την διαδοχή ή καταγωγή τους.
Τη διάκριση των τριάντα δυναστειών, όπως τη χρησιμοποιούμε σήμερα, την οφείλουμε στον Μανέθωνα, τον Αιγύπτιο ιερέα που έζησε στις αρχές της Πτολεμαϊκής περιόδου. Σε πολλές περιπτώσεις όμως δεν είναι απόλυτα κατανοητό γιατί ο Μανέθων ομαδοποίησε ορισμένους βασιλείς σε μια δυναστεία και άλλους σε κάποια άλλη. Για παράδειγμα η 18η Δυναστεία ξεκινά με τον Άμασις (Αχμόσες), αδελφό του τελευταίου βασιλιά της 17ης δυναστείας του Μανέθωνα. Θεωρητικά ο Άμασις και ο Μάριος, θα έπρεπε να ταξινομούνται στην ίδια δυναστεία.
Η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα χρησιμοποιείται από τους αρχαιολόγους σε όλο τον κόσμο, ωστόσο αυτή η μέθοδος δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά σε αιγυπτιακά ευρήματα, κυρίως λόγω των αυστηρών κανόνων που έχει θέσει η Αίγυπτος για την εξαγωγή αρχαιοτήτων. Επίσης, στην Αίγυπτο δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός για να εφαρμοσθεί η μέθοδος, λέει ο Μπρονκ Ράμσεϊ.
Καθώς η σειρά των Φαραώ και το πόσο διήρκεσε η ηγεμονία του καθενός είναι γνωστή, τα δείγματα εξετάστηκαν ομαδικά. Εξετάζοντας πολλά αντικείμενα μαζί γίνεται πιο ακριβής η χρονολόγηση με απόκλιση μόλις δύο δεκαετιών.
για περισσότερα Δείτε το Βίντεο....