οταν η θάλασσα γίνεται «ξίδι» - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

οταν η θάλασσα γίνεται «ξίδι»


Με τίτλο «Αφιλόξενοι Ωκεανοί», νέα έκθεση διεθνούς ομάδας επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο ρυθμός οξίνισης των θαλάσσιων υδάτων (διαταραχή του ph τους από αλκαλικό σε όξινο) είναι σήμερα δέκα φορές μεγαλύτερος απ' ό,τι κάθε άλλη στιγμή στην ιστορία της Γης, πόρισμα που οδηγεί ακτιβιστές και οργανώσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος να καταγγείλουν εκ νέου το «αφιλόξενο ανθρώπινο είδος», το οποίο, παρά τα καταιγιστικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, δεν μοιάζει πρόθυμο «να βάλει φρένο» στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Ενα ακόμη σοβαρό πλήγμα στο υδάτινο οικοσύστημα του πλανήτη πρόσθεσε το είδος που λέγεται άνθρωποςΤη θαλάσσια ζωή και τα υδάτινα οικοσυστήματα, με πρώτα θύματα τους κοραλλιογενείς υφάλους και τα οστρακόδερμα, απειλεί η οξίνιση των ωεκανών, επηρεάζοντας ταυτοχρόνως και την αύξηση της θερμοκρασίας, καθώς αποτελεί ισχυρό κρίκο στον φαύλο κύκλο που ξεκίνησε για τον πλανήτη με την αύξηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Η οξίνιση των ωκεανών δεν αποκαλείται τυχαία «δίδυμη αδελφή» της κλιματικής αλλαγής. «Ολα συνδέονται», λέει ο επικεφαλής της μελέτης, Χανς Πόερνετ, θαλάσσιος βιολόγος στο γερμανικό Ινστιτούτο Alfred Wegener, εξηγώντας: «Προφανώς τα αέρια του θερμοκηπίου δεν θερμαίνουν μόνο τον πλανήτη αλλά προκαλούν οξίνιση των ωκεανών, η οποία με τη σειρά της ανεβάζει ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία σε όλο τον κόσμο».

Οχι για πάντα

Με τα στοιχεία των «Αφιλόξενων Ωκεανών» οι ερευνητές καταρρίπτουν την αντίληψη για την ανεξάντλητη ρυποχωρητικότητα των ωκεανών. «Οι ωκεανοί μπορούν να λειτουργούν ως «παγίδες» διοξειδίου του άνθρακα, μετριάζοντας μάλιστα έτσι τα αποτελέσματα των αυξημένων εκπομπών του, αλλά όχι για πάντα» τονίζει η Καταρίνα Σιξ, υδροβιολόγος του γερμανικού Ινστιτούτου Max Planck υπενθυμίζοντας ότι από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης μέχρι σήμερα η οξίνιση της επιφάνειας των ωκεανών αυξήθηκε κατά 30%.

Αμερικανικά και βρετανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι οι «Αφιλόξενοι Ωκεανοί» αποτελούν τμήμα ευρύτερης έκθεσης της Διεθνούς Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Κλίμα (IPCC), η οποία θα δημοσιοποιηθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Οπως υποστηρίζεται, οι ερευνητές της IPCC, που μελέτησαν στοιχεία της κλιματικής αλλαγής από το 2007 μέχρι σήμερα, δηλώνουν σε ποσοστό 95% ότι η υπερθέμανση του πλανήτη οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

(ΠΗΓΕΣ:WWW.GUARDIAN.CO.UK, WWW.NEWSCIENTIST.CO.UK, WWW.SCIENCE.ΤΙΜΕ.COM)

Τι είναι η οξίνιση των υδάτων

Ο όρος οξίνιση των ωκεανών χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη μετατροπή του pH των ωκεανών από αλκαλικό σε όξινο. Οι θάλασσες και οι ωκεανοί έχουν την ικανότητα να απορροφούν μεγάλες ποσότητες CO2 από την ατμόσφαιρα. Η διάλυση του CO2 στο νερό παράγει ανθρακικό οξύ και η συγκέντρωσή του στην επιφάνεια των υδάτων προκαλεί ανεπιθύμητες χημικές μεταβολές. Λόγω της μεγάλης αύξησης της «ποσότητας» του CO2 στην ατμόσφαιρα, η διάλυση του CO2 και η συγκέντρωση στην επιφάνεια έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται το ph (γίνεται από αλκαλικό όξινο), δηλαδή προκαλείται οξίνιση των ωκεανών. enet.gr

Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας