Η κινέζικη κουζίνα είναι ιδιαίτερα νόστιμη αλλά και πολύ ελαφριά, υγιεινή και καθόλου παχυντική . Δε χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, βούτυρο ή μαγειρικό λίπος και το λάδι που χρησιμοποιείται στο φαγητό δεν ξεπερνά τις 3-4 κουταλιές. Πατάτες, πίτες, παχυντικές σάλτσες δεν υπάρχουν στα κινέζικα φαγητά όπως επίσης και το ψωμί δε συμπεριλαμβάνεται στα κινέζικα μενού.
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
1200 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου
3 κουταλιές κορνφλάουρ
3 κουταλιές κάρυ (όχι πικάντικο)
3/4 φλιτζανιού σόγια σος
1,5 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές μέλι
χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ποτήρι κρασιού λάδι
λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
Επιπλέον
ρύζι μακρύκοκο ή μπασμάτι
50 γρ. βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας κάρυ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μεγαλούτσικα κυβάκια και τα βάζουμε σ ένα μπολ
Ρίχνουμε το κορνφλάουρ, το κάρυ, το λεμόνι και το μπούκοβο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας, να παναριστεί καλά το κοτόπουλο.
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί ( δεν θέλουμε να κάψει πολύ) ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου.
Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί κρούστα κι από τις δύο πλευρές των κομματιών.
Αφήνουμε 2-3 λεπτά να τηγανιστεί το κοτόπουλο και στην συνέχεια προσθέτουμε την σόγια σος κι ανακατεύουμε.
Θα δούμε ότι μόλις προσθέσουμε την σόγια, η κρούστα που είχε δημιουργηθεί, διαλύεται.
Ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμη και προσθέτουμε και το νερό.
Σε 2 λεπτά περίπου η σάλτσα μας θα έχει δέσει.
Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε και πάλι.
Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Ετοιμάζουμε το ρύζι. Το βράζουμε όπως ξέρουμε.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνουμε το κάρυ και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το ρύζι μας να πάρει κίτρινο χρώμα.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το μαϊντανό!
Καλή επιτυχία!
Μοιραστείτε και εσείς τις συνταγές σας μαζί μας στο omorfatax@gmail.com
www.omorfataxidia.com