Περίτεχνα καλντερίμια, επιβλητικά αρχοντικά και ένα πανύψηλο καμπαναριό του 1868. Σε αυτό το χωριό θα θέλετε να ζήσετε για πάντα - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Περίτεχνα καλντερίμια, επιβλητικά αρχοντικά και ένα πανύψηλο καμπαναριό του 1868. Σε αυτό το χωριό θα θέλετε να ζήσετε για πάντα



Σε απόσταση 48 χιλ. από τα Ιωάννινα, στους πρόποδες του όρους Τύμφης, βρίσκεται το Τσεπέλοβο.


Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το ωραιότερo χωριό του Ζαγορίου, με τα περίτεχνα καλντερίμια, τα επιβλητικά αρχοντικά, τα παραδοσιακά καφενεία και τα πέτρινα γεφύρια του.


Εκτός από το ωραιότερο, το Τσεπέλοβο είναι και το μεγαλύτερο χωριό του Ζαγορίου με 500 κατοίκους.

Δημιουργήθηκε στο σημερινό χώρο τον 14ο αιώνα όταν συμπτύχθηκαν ο παλαιός οικισμός του Τσεπέλοβο και οι υπάρχοντες μικροί συνοικισμοί που βρισκόταν στον ίδιο χώρο.

Άνθησε πολιτισμικά και οικονομικά τον 18ο και 19ο αιώνα όταν τα ιδιαίτερα προνόμια που κατάφερε να έχει η περιοχή του Ζαγορίου σε συνδυασμό με την μετανάστευση πολλών από τους κατοίκους του σε χώρες όπου ασχολήθηκαν πετυχημένα με το εμπόριο, ανέβασε την οικονομία του χωριού.



Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την λειτουργία αρκετών σχολείων με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της παιδείας, καθώς και το κτίσιμο πολλών αρχοντικών σπιτιών, εκκλησιών και γεφυριών.

Στο Τσεπέλοβο έχει γεννηθεί η σπουδαία ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη, ενώ εδώ βρίσκεται και ο τάφος του ποιητή Ιωάννη Βηλαρά καθώς και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ρογκοβού.

Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τις εκπληκτικές τοιχογραφίες των Καπεσοβιτών ζωγράφων (1786) και το επιβλητικό πέτρινο εξάγωνο καμπαναριό του 1868.



Περπατώντας στα γραφικά καλντερίμια του χωριού δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις τα άριστα καλοδιατηρημένα αρχοντικά σπίτια που διαφέρουν λίγο από τα υπόλοιπα του Ζαγορίου, αφού εκτός από τη λαξεμένη πέτρα χρησιμοποιείται πολύ και το ξύλο.








Πηγή: www.dinfo.gr

Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας