Η φωτορύπανση ή η ρύπανση τεχνητού φωτισμού ονομάζεται το φαινόμενο το οποίο σημειώνεται στον ουρανό πάνω από αστικά κέντρα και γενικά τοποθεσίες με πολλά φώτα, κατά το οποίο ο ουρανός είναι πιο φωτεινός από το κανονικό με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη αντίθεση μεταξύ των αστέρων και του φόντου του ουρανού.
Η φωτορύπανση έχει αυξηθεί παγκοσμίως λόγω της επικράτησης των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας LED. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι τα ίδια τα φώτα - αλλά το γεγονός ότι ο κόσμος γίνεται όλο και πιο φωτεινός, επειδή οι LED φωτίζουν πλέον μέρη, τα οποία δεν θα φωτίζαμε ποτέ στο παρελθόν. Και αυτό έχει το δικό του περιβαλλοντικό κόστος. Τα ευρήματα σχετικής έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances και διαπίστωσαν ότι οι τεχνητά φωτιζόμενες εξωτερικές επιφάνειες αυξήθηκαν με ρυθμό 2,2% ετησίως μεταξύ 2012 και 2016.
"Με λίγες εξαιρέσεις, αύξηση του φωτισμού σημειώθηκε σε όλη τη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία", αναφέρει η έκθεση, η οποία ανέλυσε τον νυχτερινό φωτισμό χρησιμοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο ραδιομετρητή τοποθετημένο σε δορυφόρο. «Πλέον φωτίζουμε χώρους που δεν φωτίζαμε πριν, όπως ένα μονοπάτι για ποδήλατα σε κάποιο πάρκο ή ένα τμήμα της εθνικής οδού που οδηγεί έξω από την πόλη, σημεία που στο παρελθόν δεν ήταν φωτισμένα», δήλωσε ο φυσικός και επικεφαλής της έρευνας, Chris Kyba.
Οι ερευνητές σημείωσαν μείωση της φωτορύπανσης μόνο σε περιοχές που δοκιμάζονται από πολέμους, όπως η Συρία και η Υεμένη. Η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά φωτισμού του κόσμου, παρέμειναν σχετικά σταθερές.
Ωστόσο, η εκτεταμένη χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας LED, η οποία είχε ως αρχικό στόχο την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, έχει τελικά αντίθετα αποτελέσματα, αφού οδήγησε σε υπερβολικό φωτισμό δημιουργώντας μια σειρά νέων προβλημάτων.
Η έρευνα σημειώνει ότι η εκπομπή τεχνητού φωτός στο περιβάλλον θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η φωτορύπανση απειλεί τα νυκτόβια ζώα, τα φυτά και τους μικροοργανισμούς, ενώ θεωρείται όλο και περισσότερο ύποπτη για την υπόβαθμιση της υγείας των ανθρώπων.
Το φως επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι και τον ύπνο μας. Η έλλειψη ύπνου είναι γνωστό ότι ευθύνεται για μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η κατάθλιψη.
"Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το φως τη νύχτα χωρίς να σκέφτονται πραγματικά το κόστος", δήλωσε ο Franz Holker, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα.
με πληροφορίες από theverge.com
Πηγή