Βοτανοθεραπεια - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Βοτανοθεραπεια

 μαραθος
Οι κύριες χρήσεις του φυτού είναι στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, την αρωματοποιία και την οινοπνευματοποιία. Από το μάραθο επίσης παρασκευάζονται φάρμακα όπως σιρόπια, ενώ χρησιμοποιείται και ως μέσο για να διευκολύνεται η έκκριση γάλατος. Από τους σπόρους του μάραθου, που έχουν καυστική γεύση, όπως αυτή του άνηθου, φτιάχνεται αιθέριο έλαιο (μαραθέλαιο). Η ποικιλία αζορικό είναι εδώδιμη και οι σαρκώδεις κολεοί των φύλλων του χρησιμοποιούνται ως λαχανικό (φοινόκιο).


Αρωματικό φυτό γνωστό στους αρχαίους Ελληνες, Αιγύπτιους, Κινέζους και Ινδούς για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι κύριες χρήσεις του είναι στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, την αρωματοποιία και την ποτοποιεία (κυρίως σε λικέρ) ενώ από τους σπόρους του μάραθου, που έχουν καυστική γεύση, όπως αυτή του άνηθου, φτιάχνεται αιθέριο έλαιο (μαραθέλαιο).
                                                         Προφυλάσσει από τη γρίπη, το βήχα, τον κοκίτη, το άσθμα, τις στομαχικές διαταραχές, τη ναυτία, τους κοιλιακούς πόνους των παιδιών. Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται για τον πόνο των ματιών, της κυστίτιδας, και των αρθριτικών. Στο παρελθόν ο μάραθος χρησιμοποιείτο ως διουρητικό. Τον χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις άσθματος, δύσπνοιας και πετρών τπς ουροδόχου κύστεως. Πιστεύεται επίσης ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες στα μαλλιά και ότι "ανοίγει" την όρεξη. Έχει επίσης τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες ενώ υπάρχει η αντίληψη ότι κατευνάζει τους ερεθισμούς του δέρματος.

            αγγελοχορτο

Ανακουφίζει τις ανωμαλίες στην κυκλοφορία του αίματος, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε κιρσούς και φλεβίτιδες. Κάνει καλό στο λιπαρό δέρμα και το καθαρίζει σε βάθος, θεραπεύει πολλές δερματοπάθειες, ακμή, έρπη, φλεγμονές δέρματος, καλόγηρους, αλλεργίες, φαγούρα, λειχήνες. Επειδή καθαρίζει το αίμα, χρησιμοποιείται εσωτερικά σαν έγχυμα σε δερματοπάθειες. Θεραπεύει ραγάδες της θηλής του μαστού, ραγάδες των χεριών. Θεραπεύει τις αιμορροΐδες και τις ανακουφίζει. Εμποδίζει την τριχόπτωση αν κάνουμε συχνές εντριβές με αφέψημα Αχιλλέας. Έχει παυσίπονες ιδιότητες, τα φρέσκα φύλλα της Αχιλλέας αν τα μασήσουμε σταματάνε τον πονόδοντο.
Χρήση:
Πόνοι περιόδου, δυσπεψία και άλλες στομαχικές ανωμαλίες|Κάνουμε έγχυμα 1 μέρος Αχιλλέας, 10 μέρη βρασμένου νερού και αφήνουμε το μίγμα για 20 λεπτά. Το πίνουμε ζεστό 2- 3 φορές την ημέρα. Δυσπεψία|Φτιάχνουμε βάμμα Αχιλλέας και παίρνουμε 20 σταγόνες, 3 φορές την ημέρα, το πρωί 6 σταγόνες, το μεσημέρι και το βράδυ από 7 σταγόνες διαλυμένες πάντα μέσα στο τσάι μας. Λοιμώξεις του πεπτικού|Αναμιγνύουμε ίσα μέρη από Αχιλλέα, μέντα (Menta piperita) και Καλογιάννη (Nepeta cataria). 




 δαφνη
 Στην Ελλάδα η δάφνη ήταν γνωστή από τα αρχαιότατα χρόνια και γίνεται μνεία γι' αυτήν στον Όμηρο. Ήταν ιερό δέντρο, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. Πρώτα οι Έλληνες και έπειτα οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να στεφανώνουν με κλαδιά δάφνης τους νικητές των αγώνων. Έτσι, ακόμα και σήμερα η δάφνη ταυτίζεται με τη δόξα, τη νίκη και την υπεροχή. Στην αρχαιότητα ήταν επίσης γνωστές οι θεραπευτικές της ιδιότητες.
 Μικρό δένδρο σύμβολο της νίκης, της ποίησης και της δύναμης. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική σαν άρτυμα αλλά και στη φαρμακευτική.  Ειδικά το αιθέριο έλαιο, έχει αντιρρευματικές,   αντισπασμωδικές και τονωτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στον έρπη, την εντερίτιδα, την ορχίτιδα, την ωτίτιδα.Σημείωση:  Σε κάθε περίπτωση τα βότανα συντελούν στην ανακούφιση συμπτωμάτων και στην θεραπεία πολλών νόσων και πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τον προσωπικό μας γιατρό.

 Κρόκος Κοζάνης 


Ο Κρόκος είναι γνωστός στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, για την παραγωγή του ομώνυμου μπαχαρικού, του κρόκου. Είναι η μοναδική κροκοκαλλιεργούμενη περιοχή της Ελλάδας, στην οποία γίνεται από πάρα πολλά χρόνια συστηματική καλλιέργεια του φυτού. Η ετήσια παραγωγή κατά τα τελευταία τρία χρόνια, ήταν γύρω στους 5.7 τόννους κόκκινου και 1.5-2.5 τόννους κίτρινου κρόκου, μεγάλο μέρος του οποίου εξάγεται στην Ε.Ε., τις Η.Π.Α., τον Καναδά και σε άλλες χώρες.
Αυτό τοπολυτελές μπαχαρικό, επιπλέον, τονώνει την καρδιά, καθώς είναι πλούσιο σεβιταμίνες β1 και β2, την κυκλοφορία τουαίματος και εμφανίζει αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Το εκχύλισμα στιγμάτων κρόκου,προκαλεί αναστολή της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων, ενώ έχει διαπιστωθεί και ηαντιπηκτική του δράση. Είναι πιθανό, οι παραπάνω δράσεις του να λειτουργούνενισχυτικά και στις αφροδισιακές του ιδιότητες.










Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας