Η Δράμα είναι η πόλη με μακραίωνη ιστορία... - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Η Δράμα είναι η πόλη με μακραίωνη ιστορία...

Η Δράμα είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της ανατολικής Μακεδονίας. Πρόκειται για πόλη με μακραίωνη ιστορία, καθώς η περιοχή της κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το «Υδράμα»-«Δύραμα» λόγω της αφθονίας των νερών που αναβλύζουν στην περιοχή
Αρχείο:Byzantine wall.JPG
Βυζαντινά τείχη στην πόλη της Δράμας
Ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, στην περιοχή Δράμας φαίνεται πως κατοικήθηκε ο οικισμός Αρκαδικού. Προς το τέλος των κλασικών ή στις αρχές της ελληνιστικών χρόνων (τέλη τετάρτου ή αρχές τρίτου αιώνα π.Χ.) στη θέση της Δράμας δημιουργήθηκε πολίχνη, οι κάτοικοι της οποίας καλλιεργούσαν την άμπελο και λάτρευαν τον θεό Διόνυσο, σε ιδιαίτερο ιερό. Η πολίχνη παρέμεινε δραστήρια και κατά τους ρωμαϊκούς και τους βυζαντινούς χρόνους. Καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς το 1371 (ή το 1383). Το 1530 είχε 143 χριστιανικά και 96 μουσουλμανικά νοικοκυριά. Στην επανάσταση του 1821 οι Δραμινοί προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον εθνικό αγώνα, παρά τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονταν, καθώς η Δράμα αποτελούσε στρατιωτικό κέντρο των Οθωμανών στη νότια Βαλκανική.
 
Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το «Υδράμα»-«Δύραμα» λόγω της αφθονίας των νερών που αναβλύζουν στην περιοχή

 
 Το Σπήλαιο των Πηγών Αγγίτη


Η απώτερη προϊστορία στην περιοχή του σπηλαίου αγγίζει τα 30.000 χρόνια πριν από σήμερα, σύμφωνα με τις απόλυτες χρονολογήσεις που έδωσε το εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής "Δημόκριτος". Η χρονολόγηση αφορά στον ανώτερο ανασκαφικό ορίζοντα της τομής που έγινε στο πλάι της τεχνητής εισόδου. Η ανασκαφή που γίνεται εκεί, από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας από το 1992, έφερε στο φως λίθινα εργαλεία και οστά ζώων (άλογα, ελάφια, δασύμαλλο ρινόκερο, μεγάκερο, μαμούθ). Στην αίθουσα του τροχού στην αριστερή όχθη του ποταμού και σε ένα μικρό πλάτωμα (10x12 μ. περίπου) διαμορφωμένο σε δύο βαθμίδες, ανακαλύφθηκαν λείψανα εγκαταστάσεων του τέλους της Νεολιθικής περιόδου, δηλαδή του τέλους της 3ης χιλιετίας π.Χ.
Δείγματα από τον εργαλειακό εξοπλισμό και τα οστά που προήλθαν από την ανασκαφική τομή εκτίθενται στο Μουσείο Δράμας.






καλλιέργεια κρασιου στην Δράμα

 πηγές Αγ.Βαρβάρας,
 
Στην πόλη της Δράμας αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, με άφθονο πράσινο και τρεχούμενα νερά, το Τουριστικό Περίπτερο στο λόφο Κορύλοβο με μαγευτική θέα, τις πηγές Μυλοποτάμου, το χωριό Φωτόλιβος, τις καπναποθήκες στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα νεοκλασικά κτίρια των Παλαιών Εκπαιδευτηρίων.
Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό και το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Κάθε χρόνο στα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου πραγματοποιούνται τα "Ελευθέρια", πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της πόλης την 1η Ιουνίου 1913 και τον Σεπτέμβριο πραγματοποιείται Ελληνικό και Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

 

 










Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας