Η πόλη του Βλαντίμιρ. - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Η πόλη του Βλαντίμιρ.

Το Βλαντίμιρ (ρωσ.: Владимир) είναι πόλη της Ρωσίας. Είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας και είναι χτισμένο στον ποταμό Κλιάζμα, 176 χλμ ανατολικά της Μόσχας. Στην απογραφή του 2010 είχε 345.600 κατοίκους. Το Βλαντίμιρ ήταν μία από τις μεσαιωνικές πρωτεύουσες της Ρωσίας και δύο από τους καθεδρικούς ναούς του έχουν κηρυχθεί μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Εξυπηρετείται από το αεροδρόμιο Σεμιάζινο.

 
Καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως, Βλαντίμιρ

Ο καθεδρικός ναός του Αγ. Δημητρίου είναι διακοσμημένος εξωτερικά με γλυπτά που αναπαριστούν την ιστορία του Δαβίδ  
Ο Καθεδρικός του Αγ. Δημητρίου οικοδομήθηκε το 1194-1197 ως ιδιωτικό παρεκκλήσι του Βσέβολοντ Γ΄ στην αυλή του παλατιού του και αφιερώθηκε στον προστάτη του Αγ. Δημήτριο. Παρά τη μορφική του ενότητα, ο καθεδρικός είναι προϊόν συνεργασίας Ρώσων και Βυζαντινών αρχιτεκτόνων, μαστόρων του Φρειδερίκου Μπαρμπαρόσσα και γλυπτών που είχε στείλει η βασίλισσα Ταμάρ της Γεωργίας.

 
Η Χρυσή Πύλη του Βλαντίμιρ, 1164
 Η Χρυσή Πύλη οικοδομήθηκε το 1158-1164 και ήταν αρχικά ένας πύργος πάνω από την κύρια πύλη της πόλης. Απέκτησε τη σημερινή της μορφή στα τέλη του 18ου αι., μετά από εκτεταμένες εργασίες αναστύλωσης.
 
Η πόλη του Βλαντίμιρ ιδρύθηκε από τον πρίγκιπα Βλαντίμιρ Μονομάχ το 1108. Η πραγματική ακμή της πόλης άρχισε κατά τη βασιλεία του εγγονού του, Αντρέι Μπογκολιούμπσκι, ο οποίος την έκανε το 1157 πρωτεύουσα του πριγκιπάτου του.

Ο Αντρέι Μπογκολιούμπσκι ξεκίνησε με την οικοδόμηση του Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε έναν απόκρημνο βράχο του ποταμού Κλιάσμα. Ο Ναός έπρεπε να συμβολίζει τη δύναμη και το ανείπωτο πλούτο της αρχοντικής εξουσίας. Όπως αναφέρεται στο χρονικό, ο Μπογκολιούμπσκι δαπάνησε για το Ναό το 1/10 της περιουσίας του.

Για την κατασκευή του Ναού από λευκό ασβεστόλιθο εκτός από Ρώσους είχαν κληθεί ακόμα και μαστόροι από το Βυζάντιο και τη Ρώμη. Σύμφωνα με τα σχέδια του πρίγκιπα, ο Καθεδρικός Ναός δεν έπρεπε να υστερεί ως προς την πολυτέλειά του από το Ναό του Σολομώντος των Ιεροσολήμων.
Vladimir city scenery
Vladimir monastery



Ιστορικά το Βλαντίμιρ ήταν μια εμπορική πόλη, καθώς μέσω αυτού περνούσε η εμπορική οδός προς το Νίζνι Νοβγκοροντ. Σήμερα όμως η κατεύθυνση των εμπορικών οδών δεν έχει τόση σημασία, όση στην αρχαιότητα, γι’ αυτό και το εμπόριο εδώ δεν γνωρίζει περισσότερη έξαρση από ότι σε οποιοδήποτε άλλο περιφερειακό κέντρο της Ρωσίας. Το σύγχρονο Βλαντίμιρ, αυτό στο οποίο ζουν καθημερινά οι κάτοικοί του, θα μπορεί να ειπωθεί πως είναι μια αρκετά βιομηχανική πόλη. Υπάρχουν εδώ εργοστάσια κατασκευής τρακτέρ και άλλων αγροτικών μηχανημάτων, ηλεκτρικών κινητήρων, βιομηχανικές μονάδες μεταλλουργίας, επεξεργασίας τροφίμων, καθώς και πολλές άλλες. Ο πληθυσμός φτάνει περίπου τις 350 χιλιάδες. Το Βλαντίμιρ είναι διοικητικό κέντρο της περιφέρειας Βλαντίμιρ.
Παρά τη βιομηχανοποίησή του, το Βλαντίμιρ μπορεί να χαρακτηριστεί πράσινη πόλη. Υπάρχουν πολλά πάρκα, ενώ στους πρόποδες του λόφου κυλά ο ποταμός Κλιάζμα. Φυσικά, δεν είναι σαν τον Βόλγα, όμως αν το επιθυμεί κάποιος μπορεί να κάνει μπάνιο. Σε κάθε περίπτωση, ο ποταμός διαθέτει μερικές παραλίες όπου οι κάτοικοι της πόλης συρρέουν προκειμένου να χαλαρώσουν τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Οι λάτρεις της ζωγραφικής και της φωτογραφίας έρχονται στο Βλαντίμιρ για τα εξαίσια τοπία της καθαρής ρωσικής φύσης. Μπορεί όμως κανείς να έρθει σε αυτό και χωρίς φωτογραφική μηχανή, διότι το Βλαντίμιρ προκαλεί τόσο έντονη εντύπωση, ώστε αυτή αποτυπώνεται στη μνήμη για μια ζωή.

Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας