Τα Γιάννενα είναι μια από τις δυο ελληνικές πόλεις (η άλλη είναι η Καστοριά) που έχουν την τύχη να απλώνουν τις συνοικίες τους στα ασφαλή νερά μιας λίμνης.
Ταυτόχρονα μια σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά έρχεται να αποτυπώσει τα σημάδια της έντονα και με ποικίλους τρόπους σε τούτη την ξεχωριστή γωνιά της Ηπείρου.
Περίπατοι στην πόλη: Αν δεν έχετε την επάρκεια του χρόνου θα πρέπει να οργανωθείτε ανάλογα και να εστιάσετε το περιηγητικό σας ενδιαφέρον στην προκυμαία, στα μουσεία, στο Κάστρο και στους γύρω από αυτό δρόμους. Καλό θα ήταν να ρωτήσετε στο ξενοδοχείο σας ή να συμβουλευτείτε κάποιον από τους χάρτες της πόλης, ώστε να εντοπίσετε τα αξιοθέατα, μα και τους χώρους στάθμευσης, αφού τα Γιάννενα είναι μια πόλη με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Μετά αρχίστε τις βόλτες στα σοκάκια της παλιάς πόλης. Επιβάλλεται μια ανάβαση στο Ιτς Καλέ όπως επίσης μια βόλτα στην αγορά στα εργαστήρια των μπακιρτζήδων και των ασημιτζήδων που διατηρούν εδώ και αιώνες την τέχνη της αργυροχοΐας ζωντανή. Στο Κάστρο ξεχωρίζουν το παλάτι και το τζαμί του Ασλάν Πασά, κτίσμα του 1618 όπου στεγάζεται το δημοτικό μουσείο και δίπλα του το εξαιρετικό Μουσείο «Φώτη Ραπακούση» με σπάνια κειμήλια, και όπλα από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι και την Εθνική Αντίσταση. Από τα σημαντικά ακόμη αξιοθέατα είναι το Φετιχιέ τζαμί, αλλά και ο τάφος του Αλή Πασά. Όμως τελικά αυτό που μένει αλησμόνητο είναι η υπέροχη θέα από τις χορταριασμένες πολεμίστρες προς τη λίμνη, το Μιτσικέλι και τις βουνοκορφές της Πίνδου. Βέβαια το μεσημεράκι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ευχάριστα διαμορφωμένη προκυμαία, όπου ο νεόκοσμος -τα Γιάννενα είναι μια ζωντανή φοιτητούπολη- αλλά και οι εκατοντάδες επισκέπτες απολαμβάνουν τον καφέ τους ή τους νόστιμους μεζέδες στα καλαίσθητα παραλίμνια εστιατόρια και καφέ.
Χρειάστηκαν 1.500.000 χρόνια προκειμένου μέσα σε μία έκταση 14.800 τ.μ., που αποτελούν το εσωτερικό του λόφου Γκορίτσα, στους πρόποδες του οποίου απλώνεται η λίμνη Παμβώτιδα, να δημιουργηθούν οι εκθαμβωτικοί σχηματισμοί σταλακτιτών και σταλαγμιτών, που συγκροτούν το Σπήλαιο του Περάματος στα Γιάννενα.
Οι επισκέπτες διανύοντας μία απόσταση 1.100 μέτρων, πότε ανηφορίζοντας και πότε κατηφορίζοντας, στα τσιμενταρισμένα μονοπάτια και σκαλοπάτια, ξεναγούνται επί 45’ σ’ ένα από τα θαύματα που μόνο η φύση μπορεί να δημιουργήσει με υπομονή και φαντασία.
Μουσείο Παύλου Βρέλλη
Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας – Κέρινα Ομοιώματα
Γεγονότα, ιστορικά πρόσωπα και σημεία αναφοράς της Ελλάδας αναδεικνύονται μέσα από τις 36 συνθέσεις, που αποτελούν τα εκθέματα του Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, στο Μπιζάνι, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Γιάννενα.
Μέσα σε μια έκταση 17 στρεμμάτων ο καλλιτέχνης Παύλος Βρέλλης οραματίστηκε και πραγματοποίησε ένα όνειρο ζωής: να δώσει ψυχή στην Ελληνική Ιστορία. Με βασικό υλικό το κερί της μέλισσας έπλασε τις μορφές των Αγωνιστών του ’21, ιστορικά γεγονότα όπως η Σφαγή του Αλή Πασά, προσωπικότητες που πρόσφεραν στην Ελλάδα και στην Ελληνική Επανάσταση, όπως οι Δάσκαλοι του Γένους, αλλά και στιγμές που έχουν αποτυπωθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο των Ελλήνων, όπως το Κρυφό Σχολειό.
Σήμερα καθώς ο οικιστικός ιστός μεγαλώνει και επεκτείνεται προσπαθώντας να προλάβει το σύγχρονο τρόπο ζωής, η θρυλική πολιτεία φαίνεται πως αναζητά και πάλι την ταυτότητα της. Ωστόσο η πολιτιστική και ιστορική πρωτεύουσα της Ηπείρου, έχει πάντα τον τρόπο να αφομοιώνει τις εξελίξεις, χωρίς να παραμελεί το βαρυσήμαντο παρελθόν της. Ας ελπίσουμε για μια ακόμη φορά να τα καταφέρει.
omorfataxidia.com