9 λάθη Πρώτων Βοηθειών που κάνουμε συχνά μας τα εξηγούν επαγγελματίες - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

9 λάθη Πρώτων Βοηθειών που κάνουμε συχνά μας τα εξηγούν επαγγελματίες







Σχεδόν όλοι μας θυμόμαστε κάποια βασικά πράγματα σχετικά με τους κανόνες παροχής πρώτων βοηθειών. Αλλά είναι σωστές οι γνώσεις μας ή αυτά που γνωρίζουμε είναι αρκετά διαστρεβλωμένα για να είναι χρήσιμα;

Η Ίλια Μπόικο, ειδικός πρώτων βοηθειών, εξηγεί τα πιο διαδεδομένα και επικίνδυνα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν παρέχουν ιατρική βοήθεια σε άλλους.

Εμείς συνιστούμε να ακολουθήσετε αυτούς τους απλούς κανόνες – θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή κάποιου.

1. Προσπαθώντας να ιδρώσετε όταν έχετε υψηλό πυρετό είναι μια κακή ιδέα.

Όταν είστε άρρωστοι, το αίσθημα της ζέστης όταν τρέμετε ταυτόχρονα υποδηλώνει ότι η θερμοκρασία του σώματος σας αυξάνεται. Όταν σκεπαζόμαστε ή φοράμε πολλά ρούχα για να ζεσταθούμε, η θερμοκρασία μας ανεβαίνει ακόμα πιο γρήγορα. Αν και η θερμότητα μας βοηθά να καταπολεμήσουμε τη μόλυνση, η θερμοκρασία του σώματος που είναι υψηλότερη από 38 ° C κάνει περισσότερο κακό στο σώμα παρά καλό.

Αν έχετε υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με τρέμουλο, πρέπει να δροσίσετε το σώμα σας παρά να το ζεστάνετε.

2. Μην βάζετε τίποτα στο στόμα ενός ατόμου που αντιμετωπίζει επιληπτική κρίση.

Μπορείτε να σπάσετε τα δόντια κάποιου εάν βάλετε κάτι στο στόμα του εκείνη την στιγμή. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, ένας επιληπτικός άνθρωπος δεν μπορεί να δαγκώσει τη γλώσσα του, καθώς τεντώνεται με μεγάλη δύναμη. Μπορούν να την δαγκώνουν μόνο ελαφρώς, αλλά αυτό δεν θα προκαλέσει σοβαρή βλάβη. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε είναι να τοποθετήσετε κάτι μαλακό κάτω από το κεφάλι τους, καθώς αυτό θα τους βοηθήσει να αποφύγουν οποιαδήποτε διάσειση του κρανίου. Όταν έχουν περάσει οι σπασμοί, γυρίστε το άτομο στο πλάι.

3. Μην εφαρμόζετε αμέσως κρέμα στα εγκαύματα.

Όταν το δέρμα καίγεται, βιώνει υπερβολική θερμότητα που πηγαίνει βαθύτερα στον ιστό του δέρματος. Το καλύτερο που πρέπει να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να τοποθετήσετε την πληγείσα περιοχή σε κρύο νερό για περίπου 15 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να φύγει η πλεονάζουσα θερμότητα. Μην τρίβετε τίποτα στο δέρμα αμέσως, καθώς αυτό θα παγιδεύει τη θερμότητα – το κάνετε μόνο μετά από 20 λεπτά ή περισσότερο.

4. Μην μετακινείτε κάποιον που μπορεί να έχει τραυματιστεί οπουδήποτε, χωρίς να υπάρχουν επαγγελματίες υγείας.

Εάν συμβεί κάποιο ατύχημα στο δρόμο, μην μετακινήσετε έναν τραυματισμένο και σίγουρα μην προσπαθήσετε να τον τραβήξετε μόνοι σας από το αυτοκίνητο. Θα επιδεινώσετε τα πράγματα. Αυτός ο κανόνας μπορεί να παραβιαστεί μόνο στις πιο ακραίες καταστάσεις – για παράδειγμα, αν το όχημα έχει πιάσει φωτιά. Αυτό που πρέπει να κάνετε αντ ‘αυτού είναι:


Να καλέστε ασθενοφόρο.
Εάν μπορείτε, απενεργοποιήστε τον κινητήρα του οχήματος και κόψτε τη μπαταρία.
Σταματήστε οποιαδήποτε αιμορραγία.
Βοηθήστε το θύμα να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

5. Αν κάποιος πνιγεί, μην τον χτυπάτε στην πλάτη.

Αν χτυπήσετε το άτομο στην πλάτη, θα προκαλέσετε μόνο ό, τι τους πνίγει να περάσει πιο κάτω στον λάρυγγα του. Αυτό που πρέπει να κάνετε αντ ‘αυτού είναι να βοηθήσετε το άτομο να ακουμπήσει, να σιγουρευτεί ότι είναι ήρεμο και να του πείτε να αναπνεύσει πολύ αργά δύο φορές. Αυτό θα βοηθήσει να διευκολυνθεί ο πνιγμός και να ανασηκωθεί το αντικείμενο που τον εμποδίζει να αναπνεύσει.

6. Μην προσπαθήσετε να τραβήξετε τη γλώσσα κάποιου που έχει λιποθυμήσει.

Είναι επικίνδυνο για έναν λιπόθυμο άνθρωπο να βρίσκεται ανάσκελα, καθώς η γλώσσα του μπορεί να πέσει πίσω και να εμποδίσει την αναπνοή του. Για να βεβαιωθείτε ότι αυτό δεν θα συμβεί, αρκεί να γυρίσετε το άτομο στο πλάι ή να μετακινήσετε το κεφάλι του πίσω. Δεν πρέπει να προσπαθήσετε να τραβήξετε τη γλώσσα από το στόμα τους.

7. Μην εφαρμόζετε ένα επίδεσμο σε μια πληγή εάν δεν υπάρχει αρτηριακή αιμορραγία.

Η αρτηριακή αιμορραγία είναι εύκολο να εντοπιστεί και όχι λόγω του χρώματος του αίματος, όπως ίσως σας είχαν πει στο σχολείο. Στις αρτηρίες, το αίμα αντλείται με μεγάλη ταχύτητα υπό πίεση, οπότε βγαίνει από μια πληγή όχι σαν στάλα, αλλά σαν σιντριβάνι. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να πιέσετε την αρτηρία στη βουβωνική χώρα ή κάτω από τη μασχάλη ΑΜΕΣΩΣ και να τραβήξετε τα άκρα πιο κοντά στον κορμό χρησιμοποιώντας έναν επίδεσμο ή μια ζώνη τυλιγμένη γύρω από τα ρούχα. Εάν υπάρχει φλεβική αιμορραγία, πρέπει να εφαρμοστεί ένα τραυμαπλάστ, αλλά όχι ένας επίδεσμος, καθώς αυτό θα μπορούσε να αποστραγγίσει το άκρο από αίμα κατά τρόπο που δεν μπορεί να αντιστραφεί.

8. Μην τρίβετε τα παγωμένα μέρη του σώματος σας.

Όταν τρίβετε τα παγωμένα άκρα, βλάπτετε τα τριχοειδή σας, πράγμα που χειροτερεύει την κατάσταση. Το ζεστό νερό είναι επίσης μια σωστή μέθοδος για να βοηθήσει εδώ. Εάν έχετε παγώσει, πρέπει να προσπαθήσετε να θερμαίνετε αργά τα τμήματα του σώματος που έχουν προσβληθεί – τοποθετήστε τα χέρια σας σε κρύο νερό αυξάνοντας σταδιακά τη θερμοκρασία του.

9. Αξιολογήστε τη δύναμή σας και σκεφτείτε λογικά πριν προσπαθήσετε να βοηθήσετε κάποιον.



Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, πρέπει πάντα να εξετάζετε πρώτα ποιες ενέργειες μπορεί να σας προκαλέσουν βλάβη και θα πρέπει να βοηθήσετε μόνο όταν είστε βέβαιοι ότι δεν θα θέσετε σε κίνδυνο τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, αν αγγίξετε ένα άτομο που έχει ηλεκτριστεί, τότε θα υπάρχουν δύο θύματα αντί για ένα. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να απενεργοποιήσετε το ρεύμα στην πηγή ή να χρησιμοποιήσετε ένα ξύλινο αντικείμενο για να διαχωρίσετε το θύμα από την πηγή του ρεύματος.

Μπόνους
© depositphotos

Ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας μιας πληγής είναι η σωστή διάγνωση του είδους του τραύματος που υπέστει. Εδώ είναι μια μικρή υπενθύμιση για εσάς.
Πρέπει να θυμάστε ότι σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι ενέργειες που δεν έχουν εξεταστεί καλά, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερο κακό από ό, τι καμία ενέργεια. Δεχτείτε συμβουλές μόνο εάν είστε βέβαιοι ότι θα σας βοηθήσουν. Και πάντα να καλείτε αμέσως τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Πηγή tilestwra.com

Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας