Το κρυφό επιστημονικό εργαστήριο μέσα σε μνημείο! - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Το κρυφό επιστημονικό εργαστήριο μέσα σε μνημείο!



Ο κόσμος θαυμάζει αυτό που βλέπει, αλλά αυτοί που το έφτιαξαν το ήθελαν και για έναν άλλο λόγο!



Πρόκειται για το «Μνημείο της Μεγάλης Φωτιάς» που βρίσκεται κοντά στο βόρειο άκρο της Γέφυρας του Λονδίνου και είναι ένα από τα πλέον γνωστά ορόσημα της βρετανικής πρωτεύουσας.

Πρόκειται για μια δωρική στήλη διακοσμημένη με δράκους κοντά στη βάση και στην κορυφή της υπάρχει λαμπερή περίτεχνη κατασκευή που καταλήγει σε μια χρυσή σφαίρα.

Το ύψος της φτάνει τα 61 μέτρα και αντιστοιχεί με την απόσταση έως το αρτοποιείο απ΄όπου ξεκίνησε η φωτιά, το 1666 και κατέστρεψε το ιστορικό κέντρο της πόλης.



Στο εσωτερικό της κοίλης στήλης υπάρχει μια σπειροειδής σκάλα που οδηγεί στην κορυφή και σε μια πλατφόρμα παρατήρησης.

Το μνημειο ολοκληρώθηκε το 1677 και σχεδιάστηκε από τον διάσημο βρετανό αρχιτέκτονα Κρίστοφερ Ρεν (Christopher Wren) και τον διάσημο επιστήμονα Ρόμπερτ Χουκ (Robert Hooke).

Εκείνη την εποχή, ο Wren ήταν ο Επιθεωρητής των έργων του Βασιλιά και ως εκ τούτου ασχολήθηκε ευρέως με την ανακατασκευή της πόλης.



Ο Wren ήταν προσωπικά υπεύθυνος για την ανακατασκευή 51 εκκλησιών, συμπεριλαμβανομένου του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου και φυσικά η ευθύνη για το σχεδιασμό του μνημείου έπεσε σε αυτόν.

Μαζί με τον Wren ήταν ο παιδικός του φίλος και λαμπρός επιστήμονας Robert Hooke, ο οποίος μπορεί να μην είναι γνωστός σαν όνομα, αλλά οι ανακαλύψεις και οι παρατηρήσεις του είναι γνωστές σε όλους.

Πρώτος χρησιμοποίησε τον όρο «κύτταρο», διατύπωσε τον νόμο της ελαστικότητας, ανακάλυψε ότι το οξυγόνο υποστηρίζει την καύση, ήταν ένας από τους πρώτους που διαπίστωσε ότι τα απολιθώματα ήταν υπολείμματα ζωντανών πλασμάτων, και έθεσε πολλές από τις θεωρίες της βαρύτητας 20 χρόνια πριν από τον Νεύτωνα.



Αυτός ο πολυεπιστήμονας μαζί με τον Wren άρχισαν να καταστρώνουν τα σχέδια για τη νέα πόλη, με μεγάλες λεωφόρους, σπίτια, εκκλησίες και επιχειρήσεις.

Το μνημείο σχεδιάστηκε, κυρίως, από τον Hooke ο οποίος είχε και έναν άλλον σκοπό, καθώς ήταν και αστρονόμος.

Ήθελε να το μετατρέψει σε αστεροσκοπείο, τοποθετώντας στην κορυφή ένα τηλεσκόπιο και τα όργανα που υπήρχαν εκείνη την εποχή για να μετρήσει τις αποστάσεις των αστεριών.



Στην κορυφή του μνημείου σχεδίαζε να φτιάξει ένα φακό, ο οποίος θα ξεπροβάλλει από ένα στρογγυλό καπάκι και να παρατηρεί τα αστέρια.

Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ο βασιλιάς Κάρολος Β ‘επέμενε να τοποθετηθεί ένα άγαλμα του ίδιου στην κορυφή, κάτι που θα κατέστρεφε το σχέδιο του Hooke να χρησιμοποιήσει το μνημείο ως τηλεσκόπιο.

Τελικά, επιλέχτηκε ο σχεδιασμός του Hooke με το αιτιολογικό ότι με τη στρογγυλή και λαμπερή κορυφή του μνημείο παρέπεμπε περισσότερο στη φωτιά.



Μόλις ολοκληρώθηκε το μνημείο, το 1677, ο Hooke ξεκίνησε τη δουλειά του. Συνέδεσε τους φακούς του και αφού ξεπέρασε τα εμπόδια που συνάντησε στην πράξη, άρχισε τα πειράματα του.

Μάλιστα, το 1678 διεξήγαγε ένα επιτυχημένο πείραμα χρησιμοποιώντας ένα βαρόμετρο για να επιβεβαιώσει ότι η πίεση του αέρα μειώνεται όσο αυξάνεται το υψόμετρο, ενώ μελέτησε και τη διάθλαση του φωτός.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας