Τα αντιγηραντικά βότανα που μας κάνουν καλό! - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Τα αντιγηραντικά βότανα που μας κάνουν καλό!

Τα αντιγηραντικά βότανα που μας κάνουν καλό!


 
Κατά του άγχους: κρόκος Κοζάνης (σαφράν)
Η ανάλυση του αποδεικνύει την υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά στοιχεία με σπουδαιότερα την α-κροκίνη, τα σύμπλοκα καροτενοειδών όπως η ζεαξανθίνη, το λυκοπένιο, το α- και β- καροτένιο κ.ά. Στα στοιχεία αυτά οφείλεται και το χρυσοκίτρινο χρώμα του. Η επαρκής πρόσληψη των εν λόγω συστατικών, στα πλαίσια μίας υγιεινής διατροφής, εξυπηρετεί την προστασία του σώματος από οξειδωτικές διαδικασίες που οφείλονται στο στρες, σε διάφορες μορφές καρκίνου και σε ιώσεις. Παράλληλα κινητοποιούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, βάσει ερευνητικών στοιχείων, υπάρχουν ισχυρισμοί για την ευεργετική του δράση κατά της γήρανσης, στην καταπολέμηση του άγχους και στη βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας μάθησης.

Κατά του καρκίνου του μαστού: Τσάι του βουνού και γλυκάνισος
Περιλαμβάνονται μεταξύ των όπλων που έχει να προσφέρει η ελληνική φύση στην πρόληψη του καρκίνου, κυρίως του μαστού αλλά και της οστεοπόρωσης. Αυτό έδειξαν έρευνες, που αφορούν τη βιολογική δράση σε κύτταρα των εκχυλισμάτων από φυτά της ελληνικής χλωρίδας οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το τμήμα Φαρμακογνωσίας.

Για το αναπνευστικο σύστημα: Θυμάρι
Περιέχει συστατικά με έντονη αντιμικροβιακή δράση έναντι βακτηρίων όπως η Λιστέρια, το οποίο αναπτύσσεται σε νωπά και κατεψυγμένα κρέατα και πουλερικά, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά αλλά και σε ωμά λαχανικά. Πλούσιο επίσης σε αντιοξειδωτικά, κυρίως σε φαινόλες, Λειτουργεί ως σπασμολυτικό, διουρητικό, αντιβιοτικό αλλά και επουλωτικό. Βοηθά στη ρύθμιση του γυναικείου κύκλου, θεωρείται εξαιρετικό για τη χώνεψη, ενώ αξιόλογη είναι η δράση του και στο αναπνευστικό σύστημα.

Για το στομάχι: Χαμομήλι




ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλλά, να μερικά από τα πιο διάσημα, που κάπως ξεχάσαμε, βότανα...:

ΑΝΗΘΟΣ: Πέρα από καρύκευμα έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες. Είναι φυτό τονωτικό και ορεκτικό. Ο άνηθος είναι διουρητικός και βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Βοηθά επίσης στην ανεμοβλογιά των παιδιών και κατά της ιλαράς. Οι σπόροι του είναι κατά των αερίων της κοιλιάς και των κολικών μικρών παιδιών.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ : Έχει ευχάριστο άρωμα που οφείλεται στα αιθέρια έλαια που περιέχει. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, είναι άριστο εντομοαπωθητικό και είναι αναλγητικό και θεραπεύει τη φλεβική ανεπάρκεια.

ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ: Βοηθάει στο πεπτικό σύστημα καθώς επίσης και σε προβλήματα των ούλων, σε γαργάρες, καθώς και στον ερεθισμένο λαιμό. Χρησιμοποιείται επίσης και σαν ελαφρύ ηρεμιστικό. Δίνει άρωμα στη μαγειρική και στα οινοπνευματώδη ποτά όπως το ούζο.

ΔΑΦΝΗ: Η δάφνη φυτρώνει μόνη της μέσα σε δάση, κοντά σε ρυάκια, αλλού σχηματίζει μικρά δάση, όπως στη Φθιώτιδα. Σε πολλά μέρη τη φυτεύουν στους κήπους. Ο καρπός της μοιάζει με κεράσι και απ' αυτόν παρασκευάζεται το δαφνόλαδο. Μ’ αυτό φτιάχνονται σαπούνια για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων. Από τα φύλλα της φτιάχνεται ρόφημα που θεραπεύει τους ρευματισμούς και τις αρθρίτιδες. Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται επίσης για αρωματισμό φαγητών και για τη φύλαξη των ξερών καρπών από τα έντομα, κυρίως των σύκων και σταφίδων.

ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ: Βοηθά στην καταπολέμηση των παθήσεων του στομάχου και έχει τονωτικές ιδιότητες. Βοηθά στην επούλωση των πληγών και είναι αντισηπτικό. Θεωρείται κατάλληλο φυτό για την καταπολέμηση των νευρικών πονοκεφάλων. 'Aνθη δενδρολίβανου και τα φύλλα του, είναι κατά του άσθματος, κατά του κοκίτη, της γρίπης. Το αιθέριο έλαιο του διώχνει το σκόρο. Ευεργετικό στην αναπνοή.

                               



ΔΥΟΣΜΟΣ: Ανήκει στο γένος μέντα και καλλιεργείται για να χρησιμοποιηθεί ως καρύκευμα ή αφέψημα. Θεωρείται πολύτιμο σαν φάρμακο λόγω των πολλαπλών ιδιοτήτων του. Είναι τονωτικό, χωνευτικό, αποχρεμπτικό, καταπραϋντικό, διουρητικό. Χρησιμοποιείται επίσης για χολολιθίαση, λαρυγγίτιδα, νευραλγία.

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ: Ο ευκάλυπτος έχει αντισηπτικές ιδιότητες στους πνεύμονες. Έχει επίσης αντιπυρετικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται και ως αντισπασμωδικός στις περιπτώσεις του βήχα των φυματικών. Ανοίγει την όρεξη ενώ βοηθά και στη δυσπεψία. Βοηθά επίσης στην επούλωση των πληγών.

ΘΥΜΑΡΙ: Από τα φύλλα του φτιάχνεται ρόφημα που έχει γεύση ρίγανης και ωφελεί το πεπτικό σύστημα, τα νεφρά και το συκώτι. Επίσης είναι καρδιοτονωτικό και αντισηπτικό.

ΛΕΒΑΝΤΑ: Η λεβάντα είναι ευρέως γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια για τις αρωματικές και θεραπευτικές της ιδιότητες. Το τσάι λεβάντας τονώνει το νευρικό σύστημα.. Φυτό κατά των σπασμών, δυναμωτικό και κατά της αδυναμίας των νεύρων. Καταπραΰνει από τους πονοκεφάλους και τους στομαχόπονους. Κατά της δυσπεψίας.

ΜΕΝΤΑ: Καλλιεργείται συστηματικά διεθνώς, όπως και στη χώρα μας, κυρίως για το αιθέριο έλαιο που δίνει. Η μέντα χρησιμεύει ακόμα στη μαγειρική και στη φαρμακοποιία σαν διεγερτικό, ερεθιστικό, τονωτικό, χωνευτικό κ.λπ. Είναι επίσης αντισηπτικό (το άρωμά του), χρησιμοποιείται κατά του λόξυγκα και για πολλές ακόμα δυσάρεστες καταστάσεις. Η χρήση του επεκτείνεται ακόμα στην ποτοποιία, στη ζαχαροπλαστική, στα καλλυντικά (σαπούνια, μύρα κ.ά.). Κατάπλασμα φύλλων χρησιμεύει κατά του κοψίματος του γάλακτος στις μητέρες.

ΜΟΛΟΧΑ: Έχει μαλακτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από το βήχα, ο οποίος προκαλείται από τον ερεθισμό του βλεννογόνου του φάρυγγα, των αμυγδαλών, της τραχείας κ.λπ.

ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ: Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν ένα γαλακτώδη χυμό με δραστικές ουσίες, που έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή καρδιοτονωτικών ουσιών, θεραπεύει δερματοπάθειες, ψωριάσεις και τον έρπητα ζωστήρα.

ΡΙΓΑΝΗ: Πέρα από ευρέως διαδεδομένο καρύκευμα, η ρίγανη έχει και σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες. Η ρίγανη έχει ιδιότητες τονωτικές, αποχρεμπτικές και είναι κατάλληλη κατά της ατονίας του στομάχου. Δρα κατά του άσθματος, της δυσμηνόρροιας, κατά των σπασμών ενώ είναι και εφιδρωτική. Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των χρόνιων ρευματισμών. Το λάδι της ρίγανης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κατευναστικό στους πόνους των δοντιών.

ΣΕΛΙΝΟ: Είναι καλό διουρητικό, τονωτικό, διεγερτικό και έχει αντιπυρετικές ιδιότητες. Θεωρείται φυτό κατάλληλο για τους διαβητικούς και για εκείνους που πρέπει να αποφεύγουν το αλάτι. Πιστεύεται ότι είναι κατά των ρευματικών. Αφέψημα των σπόρων του, χρησιμοποιείται κατά της υπέρτασης. Ο χυμός του σέλινου, ωφελεί όλους όσοι εργάζονται πνευματικά. Είναι επίσης τονωτικό του στομαχιού και κατά της πέτρας των νεφρών.

ΤΣΑΪ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ: Από τα φύλλα του φτιάχνεται ρόφημα που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, των αναπνευστικών προβλημάτων και του επίμονου βήχα. Ανακουφίζει από τη δυσπεψία και το στομαχόπονο. Είναι ακόμη τονωτικό και διουρητικό βοηθώντας στις περιπτώσεις νεφρολιθίασης.
 πηγη.  εφημ.ελευθερια.

 


 

Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας