Η Αγγειοπλαστική είναι μία από τις αρχαιότερες τέχνες... - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Η Αγγειοπλαστική είναι μία από τις αρχαιότερες τέχνες...








Το παρακάτω άρθρο έγραψε ο José Francisco Ortega Viota  Τα πρώτα έργα αφρικανικής τέχνης που έφθασαν στην Ευρώπη από την Αφρική αντιμετωπίστηκαν ως «αξιοπερίεργα» δημιουργήματα πρωτόγονων πλασμάτων. Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες άρχισαν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους προς την αφρικανική τέχνη σχεδόν αποκλειστικά από αισθητική άποψη χωρίς να εμβαθύνουν στο τι νόημα είχαν οι εκφάνσεις της, ποια ήταν η σημασία και η λειτουργικότητά της. Ο Henri Matisse κατ’ αρχήν και άλλοι εκπρόσωποι του Φοβισμού στη συνέχεια παρασύρθηκαν από τη χρήση των χρωμάτων, που όμως δεν είναι το σημαντικότερο στοιχείο στην αφρικανική τέχνη. Τα μουσεία αρχίζουν να φέρνουν την αφρικανική τέχνη σε επαφή με το ευρύ κοινό. Μια έκθεση που έγινε το 1906 στο Λονδίνο συνάρπασε το ζωγράφο André Derain. Ο Modigliani έστρεψε το ενδιαφέρον του στις ανθρώπινες μορφές μέσα από τις μάσκες των Baoulé, των Ibo και των Fang, αντλώντας σημαντική επιρροή από αυτές. Ο Georges Braque παραδέχεται τους νέους ορίζοντες που του άνοιξαν οι αφρικανικές μάσκες.


Τα πρώτα αγγεία τα οποία ήταν πέτρινα εμφανίστηκαν στις αρχές της νεολιθικής εποχής, πολύ γρήγορα όμως άρχισε η κατασκευή αγγείων από πηλό. Η χρήση τους επεκτάθηκε σε όλους τους προϊστορικούς λαούς καθώς η ευκολία με την οποία πλάθεται ο πηλός επέτρεπε την κατασκευή αγγείων με σύνθετη μορφή, όπως για παράδειγμα ο αμφορέας. Μεγάλη ώθηση στην αγγειοπλαστική έδωσε η επινόηση του κεραμικού τροχού, ο οποίος παρείχε τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής αγγείων.


Ιστορία της Αγγειοπλαστικής


Η Αγγειοπλαστική είναι μία από τις αρχαιότερες τέχνες και έχει να κάνει με την κατασκευή κυρίως πήλινων αγγείων. Αποτελεί κατηγορία της κεραμικής τέχνης, που αναφέρεται στον πηλό και σε όλες τις μορφές που μπορεί να πάρει.

Στην ουσία η κεραμική, ικανοποιούσε από την Προϊστορική εποχή, τις διάφορες ανάγκες της καθημερινής ζωής του ανθρώπου για κάποια στοιχειώδη σκεύη, και χρησιμοποιώντας το ποιο απλό και άμεσο υλικό -το χώμα- με υποτυπώδη επεξεργασία -λίγο νερό- μπορούσε να το μετατρέψει σε πηλό, και να δημιουργήσει έργα που μπορούμε να πούμε ότι σφράγισαν την εξέλιξη του πολιτισμού βοηθώντας παράλληλα στην χρονογράφηση της ιστορίας του.


Μινωϊκοί πίθοι στα ανάκτορα της Κνωσσού


Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας