Το παράξενο νησί. - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Το παράξενο νησί.


Η πρώτη ανθρώπινη παρουσία στο αρχιπέλαγος της Σοκότρα χρονολογείται από τη Λίθινη Εποχή, με ευρήματα εργαλείων στην περιοχή κοντά στο Χαντίμπο, τα οποία αποδίδονται στον πολιτισμό Ολντοουάι.
Η Σοκότρα στα ιστορικά χρόνια εμφανίζεται με την ονομασία Διοσκουρίδα στο ελληνικό ναυτικό βοήθημα Περίπλους της Ερυθράς Θαλάσσης τον 1ο αιώνα μ.Χ. Η σύγχρονη ονομασία Σοκότρα δεν συνδέεται με την ελληνική, αλλά αποδίδεται στη σανσκριτική έκφραση ντβίπα σουκχαντχάρα που σημαίνει νησί της ευδαιμονίας.



Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι οι κάτοικοι προσηλυτίστηκαν στο χριστιανισμό από τον απόστολο Θωμά το 52 μ.Χ. Τον 10ο αιώνα ο άραβας γεωγράφος Αμπού Μοχάμεντ Αλ Χασάν Αλ Χαμντανί αναφέρει ότι εκείνη την περίοδο η πλειοψηφία των κατοίκων της Σοκότρα ήταν χριστιανοί. Το αρχιπέλαγος επίσης αναφέρεται στα ταξίδια του Μάρκο Πόλο, σύμφωνα με τον οποίο "οι κάτοικοι είναι βαπτισμένοι χριστιανοί με θρησκευτικό ηγέτη που είναι υπόλογος ενός επισκόπου στη Βαγδάτη". Οι κάτοικοι άνηκαν στο νεστοριανό δόγμα, αλλά παράλληλα ασκούσαν μαγικές τελετές με αρχαία προέλευση.


Socotra_Island_10
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά της Σοκότρα είναι το δέντρο "αίμα του δράκου" (Dracaena cinnabari), το οποίο έχει ένα περίεργο σχήμα ομπρέλας. Ο κόκκινος χυμός του αποκαλούταν το "αίμα του δράκου" από αρχαίους κατοίκους του νησιού, και χρησίμευε ως φάρμακο για όλες τι ασθένειες ή χρωστική ουσία. Από μακριά μοιάζει με ιπτάμενο δίσκο, αλλά από κάτω μοιάζει με τεράστιο μανιτάρι




Σήμα κατατεθέν της χλωρίδας της Σοκότρα, το δέντρο «Αίμα του δράκου» χρησιμοποιεί τα υπερυψωμένα κλαδιά του για να αιχμαλωτίσει την υγρασία του αέρα.
 


 
 Στη διάλεκτο της Σοκότρα αυτό το φυτό ονομάζεται mishhahir και αποτέλεσε βασική πηγή τροφής για τους κατοίκους του νησιού σε περιόδους μεγάλης πείνας.

Το εσωτερικό του νησιού κατοικείται από περίπου 50.000 κατοίκους, που μιλούν μια άγραφη αραβική διάλεκτο και είναι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και ψαράδες. Εδώ λέγεται ότι ήρθε το 52 μ.Χ. ο Απόστολος Θωμάς για να διδάξει τον Χριστιανισμό. Παρότι οι κάτοικοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των λόγων του, οι σημερινοί Άραβες, Σομαλοί και νοτιοασιάτες κάτοικοι του νησιού ακολουθούν την ισλαμική θρησκεία. Αναφορά για το νησί υπάρχει επίσης και στα ταξίδια του Μάρκο Πόλο. Σήμερα εμπνέει σοβαρή ανησυχία στους ναυτικούς, καθώς χρησιμοποιείται από τους Σομαλούς πειρατές ως στάση ανεφοδιασμού.




Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας