Η ζωή των ινδιάνων. - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Η ζωή των ινδιάνων.





Στον πόλεμο ο κάθε πολεμιστής Τσεγιέν ήταν αμείλικτος και ατρόμητος. Η γενναιότητα οδήγησε τους Τσεγιέν να εκτεθούν σε κινδύνους που δεν τους αποτολμούσαν τα μέλη των άλλων φυλών. Γι” αυτόν το λόγο έχαναν περισσότερους πολεμιστές από τις άλλες φυλές, σε αναλογία με τον αριθμό των μελών τους. Η ατρόμητη αυτή φυλή υπέκυψε μονάχα στο τέλος, μπροστά στον ανώτερο οπλισμό και στην αριθμητική υπεροχή των λευκών.
 Τσεγιέν7

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική, που ενώνει περισσότερες από 700 ενορίες στο Μεξικό, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, πρόσφατα δέχτηκε στον κόλπο της 5.000 βαπτισμένους Ινδιάνους.
Cheyenne indian chief

Στη Βολιβία, περίπου 2,5 εκατομμύρια κάτοικοι μιλούν τη γλώσσα Κέτσουα, 2,1 εκατομμύρια μιλούν τη γλώσσα Αϊμάρα, ενώ λίγες εκατοντάδες χιλιάδες μιλούν τη γλώσσα Γκουαρανί. Οι γλώσσες έχουν αναγνωριστεί, ωστόσο δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα στις γλώσσες αυτές και όσοι κάτοικοι δε μιλούν την επίσημη γλώσσα, τα ισπανικά, αντιμετωπίζουν κοινωνικές διακρίσεις. Ωστόσο, η συνταγματική μεταρρύθμιση το 1997 αναγνώρισε τη Βολιβία σαν πολυεθνική και πολυγλωσσική κοινωνία και ξεκίνησε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Το 2005, εκλέχτηκε ως Πρόεδρος για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ένας ιθαγενής Αϊμάρα, ο Έβο Μοράλες..
 Αρχείο:Kaiapos.jpeg
 Ιθαγενείς αρχηγοί ινδιάνικων κοινοτήτων στη Βραζιλία.

Στη Βόρεια Αμερική, η ινδιάνικη μουσική είναι σχεδόν μονοφωνική, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις. Τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι τύμπανα και φλογέρες. Στην Κεντρική Αμερική και το Μεξικό, η μουσική συνήθως ήταν πεντατονική και χρησιμοποιούνταν κυρίως τύμπανα και φλογέρες, με την απουσία έγχορδων οργάνων.

 Αρχείο:Mystic River Singers 1024.jpg
Ο ευρωπαϊκός αποικισμός της αμερικανικής ηπείρου άλλαξε για πάντα τη ζωή και τον πολιτισμό των ιθαγενών λαών. Από το 15ο μέχρι το 19ο αιώνα, οι γηγενείς πληθυσμοί ρημάζονταν από ασθένειες, εκτοπίσεις, τις πολεμικές διαμάχες και την υποδούλωσή τους από τους Ευρωπαίους. Οι πρώτοι ιθαγενείς που ήρθαν σε επαφή με το Χριστόφορο Κολόμβο ήταν 250.000 μέλη της φυλής Arawak. Υποδουλώθηκαν κι ο πολιτισμός τους είχε αφανιστεί μέχρι το 1650, ενώ μέχρι το 1550 διασώθηκαν μόνο 500 ιθαγενείς
Τα εδάφη του σημερινού Μεξικού αποτελούσαν πατρίδα για πολλούς ιθαγενείς πολιτισμούς πριν την άφιξη των Ευρωπαίων "κονκισταδόρες": τους Ολμέκους στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού, τους Ζαποτέκους και τους Μιξτέκους, τους Μάγια στη Γιουκατάν και, φυσικά, τους Αζτέκους, οι οποίοι
κυριαρχούσαν στα κεντρικά και τα νότια της χώρας με επίκεντρο την πρωτεύουσά τους, Τενοτστιτλάν.



Πρόκειται για μια εκδήλωση που έκανε ο σύνδεσμος Haiwatha που αφορά τη συνέχιση των εθίμων των αμερικάνων Ινδιάνων στη Γαλλία.



 Παρότι είχαν προφορική παράδοση, οι Cheyenne εγκατέλειψαν την καθιστική ζωή, την κτηματοκαλλιέργεια και την αγγειοπλαστική λόγω των συνθηκών και προσαρμόσθηκαν πλήρως στη κουλτούρα των νομάδων της πεδιάδας. Αφησαν τις πρώτες του κατοικίες στις σκηνές tipis, αλλάζοντας παράλληλα την τροφή τους από ψάρι και λαχανικά, σε βίσωνα, άγρια φρούτα και λαχανικά.


                                              Νακίμα                                                                  Τόπα Νόμα
 Χορός και τραγούδι, αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης.


 Τα τραγούδια τους κρύβουν ένα βαθύ πόνο, αλλά και μηνύματα αγάπης και ειρήνης όχι μόνο για το συνάνθρωπο αλλά και τη μητέρα γη που τόσο έχουμε μολύνει. 




                                                       Η μπλέ Βίδρα (Le Loutre Bleue ) 



Ας ευχηθούμε λοιπόν οτι όλες οι φυλές του κόσμου κάποτε θα γίνουν μια. 


Και το τραγούδι της αγάπης θα αντηχεί σε όλους το ίδιο. 
Τότε η μητέρα γη θα αρχίσει και πάλι να χαμογελά, 


με τα τύμπανα της ειρήνης να γελούν μες τις  καρδιές μας.



Η γη είναι μια μάνα που ποτέ δεν πεθαίνει». Αυτό πιστεύουν οι ιθαγενείς Μαορί της Αοτεαρόα, της Χώρας του Λευκού Σύννεφου, δηλαδή της Νέας Ζηλανδίας. Το καλό είναι ότι το πιστεύουν ακόμη και σήμερα όλοι οι Νεοζηλανδοί, είτε είναι έγχρωμοι Μαορί είτε είναι λευκοί (Παχέκας) απόγονοι αποικιοκρατών του παρελθόντος.

Στο ιερό βουνό Χικουράγκι των Μαορί μπορείτε να παρακολουθήσετε τον πολεμικό χορό «χάκα» γύρω από τα ξύλινα τοτέμ
Στο ιερό βουνό Χικουράγκι των Μαορί μπορείτε να παρακολουθήσετε τον πολεμικό χορό «χάκα» γύρω από τα ξύλινα τοτέμ



















Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας