Το καπέλο έγραψε τη δική του ιστορία . - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Το καπέλο έγραψε τη δική του ιστορία .

Το καπέλο γεννήθηκε για να προφυλάσσει το κεφάλι από το κρύο. Κι όμως, αυτό το μικρό, ίσως το πιο προσωπικό από όλα τα αξεσουάρ της ένδυσης έγραψε τη δική του ιστορία στον πολιτισμό. Συνώνυμο της εξουσίας, όταν πήρε το σχήμα βασιλικής κορόνας, αλλά και στρατιωτικής υπεροχής ήδη από την περικεφαλαία του Αχιλλέα, συνδέθηκε και με τη θρησκεία: είτε είναι το εβραϊκό κιπά ή οι χρυσοποίκιλτες αρχιεπισκοπικές μίτρες. Στο πέρασμα του χρόνου έγινε διακριτικό κοινωνικής τάξης, ιεραρχίας και επαγγελμάτων. Φοριέται για να κρύψει ή να αποκαλύψει κι άλλοτε υπονοεί το διφορούμενο: ερωτισμός ή σεμνότητα;

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα Μπλουζάκια, καπέλα, μπρελόκ, αυτοκόλλητα και αξεσουάρ με την εμβληματική του μορφή δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: Πρώτον, ο «Τσε» αποτελεί το απόλυτο σύμβολο της επαναστατικής κουλτούρας ενάντια στον καπιταλισμό, και δεύτερον, κατέληξε να είναι ένα από τα αγαθά που εκμεταλλεύεται η καταναλωτική κουλτούρα που τόσο αυτός μισούσε. Αυτό, πάντως, δεν αλλάζει το γεγονός πως ο Αργεντινός γιατρός, που προσάρμοσε μια μηχανή στο ποδήλατό του και ξεκίνησε τον γύρο της Νότιας Αμερικής, άφησε πίσω του θρύλους και ιστορίες επαναστατικού μεγαλείου, κάνοντας προσωπικότητες όπως ο Jean-Paul Sartre, η Simone de Beauvoir και ο Φιντέλ Κάστρο να υποκλιθούν στις αρετές του. Το 1967 εκτελέστηκε στην Βολιβία, αλλά τα γεμάτα 39 χρόνια που πρόλαβε να ζήσει του απέφεραν πολλούς εχθρούς, εκατομμύρια θαυμαστές και ένα –ακόμη ζωντανό- μύθο.

Ο μπερές είναι μια βασική πτυχή της γαλλικής κουλτούρας, φορέθηκε από καλλιτέχνες αλλά και μίμους στο πέρασμα των χρόνων και πότε-πότε επανέρχεται στη μόδα.





Ακούμπρα ή αλλιώς το καπέλο του Τζωρτζ Μπους του γηραιότερου. Σήμα κατατεθέν, φοριέται ακόμα από λάτρεις του Αμερικανικού φολκλόρ.

Δυο αντικείμενα συνδεδεμένα με την ιστορία του κινηματογράφου από την γέννησή του βγαίνουν στο σφυρί. Πρόκειται για... το καπέλο και το μπαστούνι του Σαρλό, αντικείμενα που χαρακτήριζαν την παρουσία του Τσάρλι Τσάπλιν και έχουν συνδεθεί με τον βουβό κινηματογράφο.




Το σομπρέρο, χαρίζει απόλυτη προστασία από τον ήλιο και φορέθηκε για πρώτη φορά στο Μεξικό.



Τα καπέλα fedora φορέθηκαν από θρυλικές προσωπικότητες του κινηματογράφου και της μουσικής:






 Humphrey Bogard στην ταινία 'Casablanca'




Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας