Αμμουδερές ακτές, κάστρα και καταρράκτες, η απαστράπτουσα αρχαία Μεσσήνη. - Ομορφα Ταξιδια
Ομορφα Ταξιδια

Αμμουδερές ακτές, κάστρα και καταρράκτες, η απαστράπτουσα αρχαία Μεσσήνη.



Το οδοιπορικό στην περιοχή της Μεσσήνης είναι γεμάτο αρχαία αίγλη, αλλά κι ελιές, πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Ενα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις δηλαδή!




Το εκκλησιαστήριο στην αρχαία Μεσσήνη


Εικόνες. Με την κατάλληλη μουσική, θα μπορούσες να φτιάξεις ένα μικρό φιλμάκι δρόμου. Ο ήλιος που λούζει την αρχαία Μεσσήνη. Οι ελιές που απλώνονται στις απαλές πλαγιές των λόφων και οι γέρικοι κορμοί τους που τρεμοπαίζουν στη θολούρα της ζέστης.

Η θάλασσα, οι αμμουδερές, καλοσυνάτες ακτές και οι επίπεδες εκτάσεις που καθησυχάζουν το βλέμμα. Η Μεσσήνη, τα χωριά της, οι άνθρωποι, η ιστορία του τόπου τους. Εικόνες που με τη σειρά τους γίνονται λέξεις.

Κοντά στον Μελιγαλά της Μεσσηνίας και περίπου 30 χλμ. βορειοδυτικά της Καλαμάτας βρίσκεται η αρχαία Μεσσήνη, ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους και ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους ολόκληρης της Πελοποννήσου, αν όχι και ολόκληρης της Ελλάδας.

Το 371 π.Χ. ο στρατηγός Επαμεινώνδας με τους Θηβαίους στρατιώτες του νίκησε τους Σπαρτιάτες στα Λεύκτρα. Προκειμένου να ανακόψει τις επεκτατικές τους τάσεις, ίδρυσε δύο πόλεις κοντά στη Σπάρτη, τη Μεγαλόπολη και τη Μεσσήνη. Η Μεσσήνη οικοδομήθηκε το 369 π.Χ. και άκμασε στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο.

Οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές διεξήχθησαν το 1895 από τον αρχαιολόγο και μετέπειτα πολιτικό Θεμιστοκλή Σοφούλη. Τη δεκαετία του 1980 ο νεαρός, τότε, αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης παρέλαβε την αρχαιολογική σκαπάνη. Eως τότε, μόνο το Ασκληπιείο είχε εν μέρει ανασκαφεί. Χάρη στις ανασκαφικές του έρευνες εντοπίστηκαν και ήρθαν στο φως δημόσια και ιερά οικοδομήματα που είχε δει και περιγράψει ο Παυσανίας.




Ο ναός της Σαμαρίνας


Eχοντας ως αφετηρία τον Μελιγαλά ή το Νεοχώρι και 2 χλμ. πριν φτάσεις στον αρχαιολογικό χώρο θα περάσεις από την περίφημη Αρκαδική Πύλη, μία μνημειακή και άκρως εντυπωσιακή κατασκευή από ασβεστολιθικές πέτρες τεραστίων διαστάσεων, δείγμα υψηλής οχυρωματικής τεχνικής, που παρήχε προστασία στην οδική αρτηρία Μεσσηνίας – Αρκαδίας.

Διασχίζοντας την πύλη με αυτοκίνητο ύστερα από 1 χλμ., λίγο πριν το Μαυρομμάτι, θα δεις το Aρχαιολογικό Mουσείο που στεγάζει ευρήματα των ανασκαφών. Στις 3 αίθουσές του παρουσιάζονται κυρίως γλυπτά αλλά και κεραμικά, νομίσματα και μικροαντικείμενα.




Καταρράκτης στον Αγ. Παύλο στο Πολύλοφο


Το πρώτο οικοδόμημα που συναντάς μπαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο είναι το θέατρο όπου πραγματοποιούνταν μαζικές συγκεντρώσεις. Από τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις ξεχωρίζουν η Κρήνη Αρσινόη και το Ασκληπιείο, το κέντρο της δημόσιας ζωής της πόλης.

Προχωρώντας νότια αντικρίζεις το Γυμνάσιο και το εντυπωσιακό Στάδιο, μήκους 195 και πλάτους 100μ. Δεκαοχτώ κερκίδες με δεκαοχτώ σειρές εδωλίων διαθέτει το πεταλόσχημο στάδιο, που περιβάλλεται από δωρικές στοές με κίονες, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται και σήμερα στη θέση τους.

Η εντυπωσιακά καλή κατάσταση των κτιρίων, το γεγονός ότι η έκταση της αρχαίας πόλης δεν αλλοιώθηκε από μεταγενέστερα κτίσματα και το όμορφο τοπίο που την περιβάλλει, αναδεικνύουν την αρχαία Μεσσήνη σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του Μοριά.


Κάστρα, μονές & διακοπές!
Και καθώς περνούσαν τα χρόνια, οι άνθρωποι έφτιαχναν κι άλλα θαυμαστά έργα. Οπως το κάστρο της Ανδρούσας, που βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης, στο ομώνυμο χωριό. Στο «Χρονικόν του Μορέως» αναγράφεται πως κτίστηκε από τον Φράγκο πρίγκιπα Γουλιέλμο Β΄ Βιλεαρδουίνο τον 13ο αι. μ.Χ.

Για να δεις το κάστρο του Σαφλαούρου αντίθετα, ανατολικά από το Λαντζουνάτο, θα πρέπει να κοιτάξεις στην κορυφή ενός λόφου απότομου. Πρέπει να χτίστηκε στα τέλη του 13ου - αρχές του 14ου αιώνα. Από εκεί ψηλά επόπτευε τη μεσσηνιακή πεδιάδα, τα αρκαδικά όρη και το πέρασμα προς την Κυπαρισσία.




Η μνημειακή Αρκαδική Πύλη


Μία άλλη διαδρομή, προς το χωριό Στρέφι, θα σου αποκαλύψει τη γέφυρα Ντεμπρίζ, πάνω από τον ποταμό Βελίκα, που ένωνε την επαρχία της Πυλίας με τη Μεσσήνη και είναι ένα από τα αρχαιότερα γεφύρια της Μεσσηνίας.

Θα συνεχίσεις να ταξιδεύεις πίσω στον χρόνο και θα ψάξεις για την παλαιά μονή Βουλκάνου που πιθανότατα χτίστηκε τον 8ο αιώνα. Για χρόνια δερνόταν από τους ανέμους, στην κορυφή του λόφου της Ιθώμης και με κόπο οι μοναχοί την προσέγγιζαν, ώσπου έχτισαν τη νέα μονή χαμηλότερα, σε τόπο πιο ήπιο και φιλικό.




Το γεφύρι Ντεμπρίζ, στο Στρέφι


Oμως δεν είναι το μόνο θρησκευτικό μνημείο που θα θαυμάσεις στην περιοχή. Υπάρχει και το Ανδρομονάστηρο, που χρονολογείται στα μέσα του 12ου αιώνα και βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης αλλά και ο μοναδικός ναός της Σαμαρίνας, πανέμορφο ανθρώπινο έργο, μέσα στην ομορφιά τη φυσική.

Οπως περιπλανιέσαι στα ταπεινά χωριά και τις εξοχές, ο δρόμος κάποτε σε βγάζει στη θάλασσα. Στις απέραντες παραλίες όπου ο χρόνος δεν σταμάτησε ποτέ. Αυτές εκσυγχρονίζονται και οργανώνονται και πια σου προσφέρουν, εκτός από την αρμύρα και τον καυτό τον ήλιο, ανέσεις πολλές. Θα πας στην παραλία της Μπούκας και της Βελίκας, εκεί «χτυπά» η καλοκαιρινή καρδιά της Μεσσήνης.

Θα επισκεφτείς και το Πεταλίδι, έναν από τους πιο οργανωμένους και δημοφιλείς παραθαλάσσιους οικισμούς της περιοχής. Τελευταίες εικόνες του φιλμ, αυτές από το Πολυλίμνιο. Θα περάσεις πρώτα από την Καρποφόρα όπου βρίσκεται ένας πολύ σημαντικός μυκηναϊκός θολωτός τάφος κι έπειτα, από την Καζάρμα και τη Χαραυγή, οι πινακίδες θα σε οδηγήσουν στο φαράγγι με τις πικροδάφνες και την πλούσια βλάστηση.

Εκεί, το ανάγλυφο του εδάφους δημιούργησε με υπομονή ένα σύμπλεγμα καταρρακτών και μικρών λιμνών. Στον καταρράκτη της Κάδης, το νερό πέφτει από ύψος 25 μέτρων. Θα βουτήξεις και η ταινία θα τελειώσει. Χωρίς μουσική πια, μόνο με τον ήχο του νερού καθώς βυθίζεσαι


πηγη








Οι καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα!Κάντε κλικ εδώ!
Subscribe to this Blog via Email :
Previous
Next Post »

TOP εβδομαδας